İçindekiler
Bir kurye şirketi nasıl kurulur?
Kurye şirketi nasıl kurulur? Tavsiyemiz bu sektörde önce müşteriyi bulup ondan sonra şirketi oluşturmak teklif olunur. Herhangi bir firmanın açılışında olduğu gibi, pazarın ön analizini yapmak icap eder. Piyasayı inceledikten sonrasında, belirli bir dar alanda kurye teknik servisi geliştirmek talep edebilirsiniz.
Bunların çoğu verilen hizmetlere bağlıdır. Kurye piyasasında son zamanlarda gittikçe popüler olan farklı bir iş dalıdır; diğer fikirleri de inceleyebilirsiniz. Şirketin yüzü ve bir çok vakit müşterileri ve parsel alıcıları ile kontakt kurar. Kurye, mali olarak görevli bir kişidir.
Kurye teknik servisinin açılması müşterinin portresini, ihtiyaçlarını, beklentilerini belirlemekle başlar. Bu verilere dayanarak, şirketinizin sağlayacağı hizmetlere ve belirli bir hizmet listesine karar vermeniz icap eder. Bu büyük seviyede paketin iyi mi ve ne halde teslim edileceğine bağlıdır.
Bunların hepsi, seçeceğiniz kategoriye ve sağlayacağınız hizmetlere bağlıdır. Veya çevrim içi mağazalardan mallar, restoranlardan yiyecekler benzer biçimde belirli paketlerin dağıtımında uzmanlaşmayı mı tercih ediyorsunuz? Bu gibi konuları belirlemelisiniz. Alınan bilgiler şunlarla ilgili olmalıdır:
- Hedef kitle, kargo hizmetlerini yoğun biçimde kullanan kitle olmalıdır.
- Potansiyel müşteriniz kim, ne tür hizmetlere gereksinim duyuyor, sizden ne bekleyecek?
- Rakipler ve faaliyetleri hakkında bilgiler edinilmelidir.
- Mevcut piyasa şartları araştırılmalıdır.
Kurye şirketi kurulum aşaması ve maliyet oranları
Mülklerin kiralanması, onarımı, donanımları, bilgisayar donanımları, özel bir muhasebe ve kontrol programı, maaşlar ve vergiler, reklâm ve pazarlama, hava yolu taşımacılığı hizmetleri ve diğer minik harcamalar için gerekli olan bedel 100 000 TL civarındadır.
Kurye şirketi nasıl kurulur? Kurye hizmetini başlatmak için en az ilk maliyetler ve personel maaşları ile birlikte ortalama 50 000 TL ile 250.000 TL gerekebilir. Ana gider kalemi araç giderleridir (giderlerin% 70’ine kadar). Maliyetler (başlangıç ve aylık) aşağıda belirtilen maliyetlerden kaynaklanır:
Kuryelerle ve firmanın bütün mensupları ile ilişki kurmanın temel ilkesi, onların kıymetli olduklarını ve çalışmalarının ancak firma için değil, müşteriler ve toplum için de önemli olduğunu anlamalarını sağlamaktır. Bu kilit noktaları açıkladıktan sonra, yatırımın ne olacağını, işinizi büyütmeye bakın.
İşin inceliklerini öğrenmek için kendi işletmenizi açmadan ilkin oturmuş bir şirkette çalışarak tecrübe kazanın. İnternet sitesi açın ve müşterilerin teslimat bilgilerini takip etmesini sağlayın. Profesyonel bir imaj sergilemek için üniforma giyinin. Hangi hizmet coğrafyasına sahip olacağınızı düşünebilirsiniz.
- Personel alımı
- Tek tip kıyafet satın alma ve markalaşma (gerekirse)
- Süreç otomasyonu
- Yazarkasa alımı (ve daha fazla bakımı)
- Araç alımı veya kiralanması (gerekli)
- İletişim (mobil, şehir, İnternet)
- Ofis malzemeleri
- Banka masrafları (çoğu vakit tahsilât)
- Yakıt (araçlar için lüzumlu)
- Maaşlar ve vergiler
- Kuryenin ana ödemeleri maaş ve vergilerdir.
Kuryeleri seçerken aşağıda belirtilen noktalara bakarız:
- Başvuru formunu bütünüyle doldurması bu adayın işine ve şirketinizde çalışmak istediğine dair ciddi bir tutum içinde olduğunu gösterir.
- İletişim kurabilme becerisini ölçmeniz gerekir. Bir ferdin iletişim kurması rahat mı, agresif mi yoksa kaba mı?
- Yaş ve ehliyet. Şirketinizde yalnızca genç insanlar kuryeler olarak çalışmaktadır. Genç insan daha etken olur.
- Kuryeyi işe alırken 1 aylık tecrübe etme süresine tabi tutulmalıdır. Bu dönemde diğer kuryelerin göstergelerine dikkat etmekteyiz:
- Kurye belgeleri iyi mi tutuyor? Her şey zamanında yetişiyor mu? Raporlar zamanında iletiliyor mu?
- Müşterilerle ve parsel alıcılarıyla iletişim kurabilme becerisi var mı?
- Ayarlanan programlara uygunluk ne derecede?
- Müşterilerden ve çalışanlardan geri bildirim sorucu takip etmekteyiz.
- Ayrıca bir eğitim ve adaptasyon sistemimiz bulunmaktadır.
- Bu sistem yeni başlayanların işletmeye hızlı bir halde katılmasını ve görevlerini başarı ile tamamlamasını sağlar.
Kurye şirketleri motorlu ve araçlı olarak ikiye ayrılıyor. Motorlu kuryeler nispeten eve servis icra eden iş yerleri için kullanılmaktadır. Çiçekçi şeklinde iş yerleri için de motorlu kuryeler tercih edilebiliyor.
Bir kurye şirketi nasıl kurulur?
Türkiye büyük bir ülke ve ülkenin her noktasına iş yerleri ve bireyler kendi olanakları ile erişemiyor. Ayrıca son zamanlarda eve servis meydana getiren iş yerlerideki artış ile beraber kurye firmalarına daha çok ihtiyaç duyulmaya başlandı.
Kurye firması kurmak ve büyüyen bu karlı sektörden pay almak istiyorsanız, harekete geçmeniz için en doğru zamanlardan birindesiniz. Kurye firması oluşturmak temel koşullarda oldukça zor değildir. Ancak ilk önce doğru bir planlama yapmanız gerekmektedir.
- Kuryelerin personeli kurye hizmeti düzenlemede ilk adımlardan birisidir. Oluşturabilmek için ihtiyacınız olanlar;
- Planlanan satış hacmine ve satış programına nazaran sayılarını ve yüklerini hesapladıktan sonra kuryeleri toplayın;
- İletişim kurmayı, yazar kasalarla emek harcamayı, nakit disiplini kurallarına uymayı vb. içeren bir tahsil sistemi geliştirerek kuryeleri eğitmek;
- Kuryeler için bir motivasyon ve kontrol sistemi geliştirin. Onlara iyi mi ödeme yapacaksınız sabit mi yoksa haftalık mı?
- Satın alınan ya da teslim edilen parsellerin sayısına bağlı şekilde premium kısım nasıl hesaplanır?
- Kurye motivasyon sisteminin, şirketin iş hedefleri temelinde inşa edilmesi gerekiyor.
- Örneğin, şirketimizde ilk aşamada miktar değil, teslimat kalitesi, teslim edilen parsellerin itfa yüzdesidir.
- Personelle çalışırken, aslolan dikkat ve çabalar kuryelere yönlendirilmelidir, bu sebeple kurye:
Bir kurye şirketi nasıl kurulur?
Kurye şirketlerinde planlama dönemini yaparken “önce satın alan bul, sonrasında şirketi kur” politikasına haiz olmanızı muhakkak öneri ediyoruz. Şirketi oluşturmak yeterli ana paraya sahipseniz fazlaca kolaydır, ama firmanın iş yapamadığı her gün, yüksek personel tutarları nedeniyle ciddi zarar oluşturacaktır.
Bu kurye firmalarını oluşturmak kolaydır ve daha azca kapital gereklidir. Araçlı kuryelerde ise maliyet oldukça daha fazla büyüyebiliyor. P1 yetki belgesi almanız gerekmektedir, ilave olarak bu belge için 5 vasıta belirlemeniz ve 5 vasıta için de lüzumlu mensubu temin etmeniz gerekmektedir.
Yalnızca P1 Yetki Belgesi‘nin tutarı bile 30 000 liradır. Araçlar ve personel maaşları ile beraber sayı ilk ay için 500 000 lirayı aşmaktadır. Kurye firmalarının P1 Yetki Belgesi çeşitli danışmanlık ajansları aracılığı ile alınabiliyor. Kurye firmaları ile Kargo şirketleri sık sık karıştırılıyor.
Mutlaka bu firmalara başvurmanızı tavsiye ediyoruz, şundan dolayı kanuna tam manasıyla yetkili olmaları nedeniyle, süreç sizin için daha azca maliyetli ve zahmetli olabilir. Kargo firması açabilmek için L1 veya L2 Yetki Belgesi almanız gerekmektedir. Bu belgenin koşulları oldukça ağırdır.
Örneğin L2 Yetki Belgesi için asgari 300 000 liralık ana paraya sahip bir şirket kurmanız ve en az 2 000 500 metrekare kapalı alana haiz bir merkez belirlemeniz gerekmektedir. Kurye şirketlerinde yetki belgesi P1’dir ve Kargo firmalarına nazaran daha rahat şartlar barındırmaktadır.
Kurye İşinde Bazı Önemli Risk Faktörleri Vardır
- Kayıp, para ziyanı
- Kurye hizmetleri için fiyatların yaygın halde boşaltılmasıyla alakalı risk
- Bölgesel müteahhitler ile ilişkili risk
- Verimsiz lojistikle ilişkili rizikolar
- Kuryeler, depo çalışmalarının muhasebe ve kontrolü için “sıska” yazılım araçları
- Sürekli dikkati çeken bir öteki alan ise; yeni hizmetlerin büyümesi,
- yeni şubelerin açılması, yeni müşterilerin ortaya çıkması,
- sürekli arttırılması ve iyileştirilmesi gerekmektedir.
- En baştan, kendinize itimat duyulan bir altyapısı sağlamalısınız.
- İş süreçlerinin hiçbiri doğru yazılım olmadan çalışmayacak.
- Bu yalnızca asgari hacimlerde mümkündür.
Ek olarak kurumlar arası dosyaların aktarımı için de kullanmak mümkündür. Ancak genel itibari ile kurye şirketleri, Türkiye çapındaki kargo firmalarının bir bayisi olarak iş koşturmacasındadır. Kendi başınıza iş bulmak bir fazlaca zor olsa gerek, şu sebeple bir firmae bağlı çalışmanız oldukca daha mantıklı olacak.
Bu doğrultuda, kargo ve lojistik firmaları ile iletişime geçmeniz büyük önem arz ediyor. Ayrıca böylece pek oldukça yetki belgesini de almanız gerekmeyecek. Yalnızca vasıta ve personel masraflarınız olacak. Tüm kargo, kurye ve lojistik hizmetlerinde en mühim olan konu, ürünün 2 gün içinde müşteriye ulaştırılmasıdır.
Bir kurye şirketi nasıl kurulur?
Bu kapsamda şirketin tüm işleyişinin bu kurala olası bir fazlaca uyulması önemlidir. Müşteri memnuniyetinin en üst planda tutulması gerekli olan bir sektördür. Lojistik sektörlerinin bütününde karlılık % 20 civarındadır. Yani 10 tl’ye kargolanan bir ürün için ana dağıtım şirketi 2 tl’ye kadar komisyon almaktadır.
Bu sebeple karlılığın esasında pek fazlaca sektöre göre avantajlı olduğunu söylemek mümkün. Ancak son zamanlarda lojistik alanında, yakıt odaklı maliyet artışı bu sektörü birazcık daha zorlamaya başlamıştır. Kurye işi kurmak için öncelikle bir iş planına ihtiyacınız vardır.
Ne tür taşıma yapacağınızı ve kimlere hitap edeceğiniz mühim bir konudur. Riskli olduğu için birtakım kurumlar tarafından yapılmayan kimyasal veya basit bozulan mamüller benzer biçimde paketleri nakliye şirketi de kurabilirsiniz. Fakat rakiplerinizi bu mevzu da iyi bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Ruhsat ve izinleri almak için lüzumlu müracaatları yapmalısınız. Bu konu da pek rağbetniz yoksa bilinçli kişilerden veya internet üstünden örnek müracaat formlarını inceleyebilirsiniz. Daha sonra vergi dairesine başvuru yaparak o işlemleri de bitirmelisiniz.
İş güvenliği ve firması her çeşit tehlikeye karşı korumak için sigorta yaptırmalısınız. Bir sigortacıdan rağbet alarak taşınan ürünleri de sigortalanması için yardım alabilirsiniz. Başlangıç olarak şirket için bütçeniz müsait değilse araç satın almak yerine, vasıta ihtiyacınızı kiralama kanalıyla de yapabilirsiniz.
Bir kurye şirketi nasıl kurulur?
Şirket için gerekli ekibi oluşturarak iş dağıtımı yapmalısınız. Çalışanları iyi seçmelisiniz. Kurumsal bir hat alarak müşterileriniz ile devamlı yazışma kurmalısınız. Küçük ölçekli kurye firması kurmak müşterilere gösterilen hususi ilgiyle büyümektedir. Bu yüzden müşterilerinize rağbet göstermeli ve nitelikli hizmet sunmalısınız.
Daha sonra şirketinizin reklamını yapmalısınız. Reklam şirketiniz devamlılığı için ve müşteri potansiyelini artırmak için bir fazlaca mühim bir unsurdur. Sürekli sizi yeğleyen insanlara broşür veya kart vermeyi de ihmal etmemelisiniz. Dışarıda yapılması gerekli olan işleri kuryeden yardım alarak yaptırabilirsiniz.
Kurye hizmeti, firma ve fertlerin dışarıda yapılması yahut iletilmesi lüzumlu olan her çeşit gönderilerin hususi şirketler tarafınca güvenilerek gerçekleştirilmiş olan bir iştir. Ortalama 30 – 180 dakika arası değişebilen sürelerde her çeşit dosya, zarf ve armağan şeklinde paketleri kurye yöntemiyle teslimi yapılır.
Bireysel olarak şirket oluşturmak eskisi kadar zor değil, müracaatlar online olarak yapılabiliyor ve vergi dairesi yalnızca bir yoklamada bulunmanızı istek ediyor. Kurye şirketinizin ilk yoklaması müracaatnuzdan sonra ortalama bir hafta arasında randevulu olarak yapılıyor.
İş çıkınca fiş ve ondan sonra hemen fatura kesmeye başlayabiliyorsunuz. Bizim ilk protokolde gereksinim duyduğumuz belgeler nüfus cüzdanı ve ikametgah (yerleşim yeri belgesi) biçiminde; şirketiniz kurulduğunda ise vergi levhası ve imza sirküleri örneklerini bizimle paylaşıyorsunuz.
Kurye Şirketi Kurmak İçin Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir?
İşin inceliğini öğrenmek için kendi şirketinizi açmadan ilkin nitelikli bir kurye firması ile emek vererek tecrübe kazanmalısınız. Profesyonel bir emek verme sergilemek için üniforma giymelisiniz. Ayrıca internet sitesi açarak müşterilerin teslimat rağbetlerini takip etmesinde destek olmalısınız.
Bu alanda hizmet bekleyen ve halihazırda hizmet alan firmalar vardır. Ancak çağımızda halen böyle bir ihtiyacın olması nedeniyle yapılabilecek iş sahalarından birisi olarak gözükmektedir. Üstelik fatura karşılığı kira ödemesi yapacağınız için stopaj ödemeyeceksiniz ve bu faturaları gider olarak vergiden düşülür.
Küçük ölçekli bir kurye firması açmak rahat gelmesin. Kurye şirketinin küçük çaplı bulunmasına karşın sağlanan hizmet iyi olduktan sonrasında satın alan sahanız genişler. Kurye işi vatanımızda maalesef fazlaca iyi yapılamamakta yada ehil bir hizmet sağlanamamaktadır.
Küçük ölçekli şirketin yanında orta ölçekli bir kurye şirketi de kurabilirsiniz. Her kesinlikle kurduğunuz ve yaptığınız işi küçümsemeyin. Yukarıda da söylediğim şeklinde verilen hizmet çok önemlidir. Hizmeti iyi sağladığınız sürece müşterinin gözünde daha değerli olmuş olursunuz.
1 Araç
2 Ruhsat ve izinler
3 Sigorta
4 Telefon hattı
5 İki yönlü iletişim sistemi
6 Promosyon malzemeler
7 Broşür yada kart
Kuryeler için Şahıs Şirketi Kurmak ve Serbest Teslimat Yapmak (Esnaf Kurye Modeli)
Koronavirüs (COVID-19) salgını sebebiyle talihsiz bir sene geride kaldı. Evden çıkamamak ve uzaktan çalışmak, yepyeni alışveriş alışkanlıklarını da yanı sıra getirdi. Bunun direkt bir neticesi olarak artan e-tecim kültürü, hem mevcut kargo şirketlerinin teslimatlarda güçlük çekmemek için ortaya çıktı.
Fiyuu, Scotty, Paket Taxi gibi motorlu kurye ile teslimat meydana getiren firmaların yanında Bana Bi Kurye, Yemeksepeti Vale, Trendyol Express Kurye, HepsiJet Kurye benzer biçimde firmalar da faaliyet göstermeye başladı. Hızlı teslimat gereksiniminin doğrusal artışı paralelinde kuryelere olan ihtiyaç da organik olarak fazlaydı.
Bu firmalar ile çalışmak isteyen kuryeler için ise bir çok zaman şahıs firması kurma mecburiyeti var. Bu noktada şirket çalışanı değil, kendiniz için çalışıyor oluyorsunuz. Verginizi ve sigortanızı kendiniz yatırıyor, bu şirketlere fatura kesiyorsunuz. Bu emek verme sisteminin adı “Esnaf Kurye Modeli” olarak geçmektedir.
Fakat kuryeler kişi firması iyi mi kuracaklar? Sürekli hareket halindeki bu çalışanların evlerini yasal adres göstermeleri hem gelen evraklar ve yoklamalar açısından sıkıntılı oluyordu. Ve aynı zamanda ödeyecekleri stopaj açısından fizibil değil. İş operasyonlarını büyütmesine, aynı zamanda yeni bir taşıma anlayışı oldu.
Bu noktada Workaway, ekonomik fiyatlarla sunduğu Sanal Ofis hizmeti ile bu soruna bir çözüm getiriyor. Yapacağınız protokol ile hızlı ve güvenli bir biçimde vergi dairesine sahıs şirketi kurum müracaatnuzu yapabilir, satmaca kesmeye derhal başlayabilirsiniz.
Bir kurye şirketi nasıl kurulur? Şirketi Kurulum Maliyeti
Moto kurye firması kurulum maliyeti yaptığın iş alanına ve bölgeye göre farklılık gösterir. Bunun için hangi sektörde hizmet vereceğinizi seçmelisiniz. Paketleme işlemi, nakliye, personel, sigorta ve bir dükkan benzer biçimde giderler kurulum maliyetinin içinde yer alır.
Bunlar arasında en önemlisi nakliye ve paketlerin sigortalanması. Hiçbir alan kişi ürünlerinin başına bir şey gelmesini istemez. Bu yüzden işletme sahibi olarak ilk yapmanız lüzumlu olan genel detaylı bir sigorta. Araçla çabuk ve süratli halde ulaşacağı konumda firma için önemlidir.
İkinci ise paketlerin emin olarak taşınması. Trafiğin yoğun olduğu şehirlerde yaşayanlar için motosiklet en azından bir tane bulunmalıdır. Yapılacak işin hacmine nazaran araba da temin edilmelidir. Tüm bunları düşündüğümüzde bir işletme kurabilmek için 50 ile 250 bin lira arasında bütçe ayırmak gereklidir.
Kurye teknik servisi işi kurmak için illa mühim bir lokasyona haiz olmanıza gerek yok. Yani bir yer açmak istemediğiniz için ana caddelerde bulunmak fuzuli gider olur. Dükkan kirasını da hesaba katarak çok daha uygun bütçeli bölgeler seçilmelidir.
İstanbul kurye işinde en önemlisi de günübirlik ve acil teslimat. Her iki mevzunun altından kalktığınız vakit büyümenin önü açılır. Özellikle de bu işi mahalli pazarda yapmış olursanız, güzel kazançlar elde etmek olası. Bu alanda başarı yakaladığınız vakit işletme sahibi olarak arzu ettiğiniz ve hedeflediğiniz konuma ulaşabilirsiniz.
Adım Adım Moto Kurye Şirketi Açma:
1. İş modeline karar verin
2. Tecrübeli kişilere danışın
3. Gerekli ekipmanı temin edin
4. Aylık masrafları tespit edin
5. Fiyat politikanızı belirleyin
6. Yasal izin ve ruhsatları alın
7. Sigorta yaptırın
8. İşe alım yapın
9. Reklam ve tanıtım yapın
10. Müşteri bulun
11. Vazgeçmeyin
1. Motorlu, yaya ve uçak kargo iş modeline karar verin
Kurye firması bir malı bir noktadan öteki bir noktaya taşır. Eğer kurye şirketi kurmak istiyorsanız hangi bölgeler de, hangi şehirlerde etkinlik göstereceğinize ve ne tür şeyler taşıyacağınıza karar vermelisiniz. Kuryecilik, kargoculuktan farkına varın, iyi öğrenin.
Yani yalnızca zarf mı nakliyek istiyorsunuz? Bu sorulara vereceğiniz kati bir cevap olmalı. Eğer mininal bir ekiple işe girişecekseniz, yani motosikletle nakliye yaşacaksanız küçük paketler sizin için daha ülkü olacaktır.
Ancak kamyonunuz varsa daha büyük paketler de taşıyabilirsiniz. Ancak tıbbi ve kimyasal maddelerin taşınması için yasal izin alınması icap ettiğini ihmal etmeyin. Hangi şehirlerde hizmet vereceğinize de karar vermeniz gerekmektedir.
Yalnızca İstanbul içi mi çalışacaksınız? Yoksa Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya dörtgeninde mi çalışacaksınız? Kurye işinde hız son aşama önemlidir. Bunun için hız ve teslim süresi faktörüne büyük önem vermeniz ve bu mevzu da iyi inceleme-hazırlık yapmanız gerekir.
2. Bu işi kurmadan önce çok tecrübeli kişilere danışın
Bu sektörde evvelinde deneyimin yoksa muhakkak yardım ihtiyacınız olacaktır. Bu sebeple kargo ve kurye işiyle uğraşan profesyonellerden yardım almanız son aşama önemlidir. Bu yüzden çevrenizde bu işi icra eden birileriyle yüzyüze görüşmek, sektör ile alakalı brağbet almak yapmanız lüzumlu olan işlerin başında gelmelidir.
Hukuk kısmında bir avukatla yada hukuk danışmanıyla görüşüp mevzuat hakkındaki rağbet almalısınız. Daha sonrasında bir muhasebeci bulmalı ve gelir-masraf dengesi, ödeme metotları hakkında danışmalısınız. Ayrıca bir sigorta acentesine gidip şirketinizi, varlıklarınızı sigortalatmalısınız.
3. Bu iş için lazım olan gerekli ekipmanı temin edin
İş modelinize ve şirketin ebatlarına nazaran başlıca ekipmanlara ve araçlara ihtiyacınız olacaktır. Örneğin yalnızca zarf benzeri ufak şeyler taşıyacaksanız personelinize bisiklet yada motosiklet tahsis edebilirsiniz. Daha büyük paketler taşıyacaksanız da panelvan, kamyonet şeklinde şeyleri düşünebilirsiniz.
Şirket için cep telefonu ve hat, üniforma, kurumsal kırtasiye malzemelerine de ihtiyacınız olacak. Daha sonra reklam tanıtım ve tanıtım amaçlı de bir bütçe ayırmanız gerekecek. Ancak öncelikle firmanın biraz işler hale gelmesinden sonra düşünebilirsiniz reklam tanıtım ve tanıtım işlerini.
4. Firma içinde oluşan aylık masrafları tespit edin
İş planınızın uygulanabilir olması önemlidir. Bu sebeple firma ayağa kalkana ve kazanç elde etmeye başlayana kadar kenarda bir miktar fazladan para olması gerekir. Aylık olarak sabit giderleriniz genel olarak araçların sigortası, kargo sigortası, çalışanların maaşı, dükkan kirası ve yakıt olacaktır.
Elektrik ve web faturaları, reklam tanıtım bütçesi de yine aylık masraf kalemlerinden bazılarıdır. Daha bizim burda yazamadığımız bir oldukca masrafla karşılaşabilir. Yani bu yüzden hesabınızda sizi bir süre yönetim edecek kadar nakit bulunması şarttır.
5. En uygun şekilde fiyat politikanızı belirleyin
Masrafları belirledikten sonrasında fiyat politikanızı belirlemelisiniz. Bunun için ilk olarak bulunduğunuz kenti dikkate almalısınız. Büyük bir şehirde faaliyet göstermek, daha oldukca kar edilebileceği manasına gelir. Tabii rakiplerinizi çözümleme etmek de size nasıl bir fiyatın optimal olduğunu gösterecektir.
Rakipleriz, 10 tl’ye çalışıyorsa siz 9’a çalışıp birazcık rekabet üstünlüğü elde edebilirsiniz. Ayrıca hedef müşteri kitleniz de burda büyük ehemmiyet arz ediyor. Örneğin antika eşya, mücevher şeklinde şeyler taşıyorsanız maliyetlerinız yüksek olabilir. Zira masraf, gelirden fazla olursa iş yapmanın bir anlamı olmaz.
Bunun yanında yemek, market alışverişi şeklinde sıradan şeyler taşıyorsanız maliyetlerinızın da ona gore düşük olması icap eder. Taşınacak ürüne nazaran fiyat belirleyebilirsiniz kısaca. Bu noktada muhasebecinize danışıp fikir de edinebilirsiniz. Yani aylık sabit gideri öğrenin, buna göre belirleyebilirsiniz maliyetleri.
6. Kesinlikle resmi ve asal izin ve ruhsatları alın
İş oluşturmak için muhtelif yasal izinler ve belgeler almanız gerekir. Bu sebeple Çalışma Bakanlığı ve belediyeye başvurarak hangi belgelerin lüzumlu olduğunu öğrenmeli ve bu belgeleri çıkarmalısınız. Tüm belgelerin eksiksiz olmasına da itina gösterirseniz şirketi kurduktan sonrasında başınız ekstra bürokrasi işleriyle ağrımaz.
7. Firma araç ve motorları sigorta yaptırın
Kurye ve kargo işinde sigorta olmazsa olmaz. Zira taşıdığınız ürünleri ve kendi şirketinizi sigortalamanız gerekir. Bu sebeple avukatınızla görüşüp süreç hakkında brağbet edinebilir ve bir sigorta acentesine giderek kurye işini sigortalatmak için iyi mi bir süreç izlenmesi gerektiği ile alakalı bilgi edinebilirsiniz.
Şirketinizin ebatlarına nazaran aylık ödemeniz gerekli olan sigorta faturası da değişiklik gösterecektir. Ancak dediğimiz benzer biçimde sigorta olmadan kurye işi kurmayı aklınızdan dahi geçirmeyin. Temel kurulumu tamamladıktan sonrasında sıra işe alıma gelir. Çalıştıracağınız personel kurye işinde büyük ehemmiyet arz eder.
8. Tecrübeli ve dürüst kurye işe alım yapın
Bu sebeple sabıka kaydı olmayan, ehliyeti olan ve yeterlik konusunda herhangi bir cezai geçmişi olmayan kişilere öncelik vermeniz daha iyi olur. Ayrıca bisikletle nakliye yapacaksanız bisiklet sürmeye müsait fertleri seçmelisiniz. Çalışanların fiziği iyi olmalıdır şu demek oluyor ki.
Ağır ürünler taşınacaksa da çalışanlarınızın ağır kaldırmaya uygun kişiler olmasına itina gösterin. Ofis için de personel çalıştırmanız icap eder. Telefonlara bakacak, ürün teslim alacak ofis çalışanlarına ihtiyacınız olacaktır. Bu sebeple idare ve satış için de personel çalıştırmalısınız.
Yeni işe başlamış olan çalışanları da belli bir eğitimden geçirmeniz işlerin sorunsuzca sürmesi için önemlidir. Küçük ve orta işletmelere hitap eden, kurulumu hızlı, maliyeti düşük olan kişi firması kurmak uzun sürede işletmeleri karlı çıkartır.
9. İş almak için reklam ve tanıtım yapın
Şirketi kurduktan sonrasında reklam tanıtım ve tanıtım yapmanız gerekir. İnsanlar sizlerin de kurye işinde olduğunuzu bilmeliler ve sizi de dikkate almalılar. Reklam kampanyası kurmak zor bir iştir. Ancak harcamış olduğunuz paranın karşılığını fazlası ile almanızı sağlayacaktır.
Reklam kampanyasında hangi mevzulara ağırlık vereceğinize karar verin. Düşük fiyatlar mı? Hızlı teslimat mı? Başkalarının nakliyedığı şeyleri nakliyek mı? Bu şeklinde konulara karar verin. Onun haricinde web sitesi olmazsa olmaz. El ilanı, sosyal ağ kullanımı gibi şeylere önem vermelisiniz.
Çalışan ve uzman bir internet sitesi insanlarda iyi bir izlenim bırakacaktır. Ayrıca Instagram, Facebook şeklinde ortamlar müşteri bulmak için ideal sitelerdir. Müşteri kitleniz hakkında malumat sahibi olmanız da reklam tanıtım kampanyanızın seyrine etki edecektir.
10. Çalışmak için yeni müşteri bulun
Para kazanmak ve firması büyütmek için elbet ihtiyaç duyduğunuz şeylerin başında müşteriler gelecektir. Bu sebeple restoranlara, mobilyacılara ve diğer potansiyel işverenlere ulaşarak fiyat politikanızdan ve teslimat seçeneklerinden bahsedebilirsiniz.
Ayrıca çevrenize, ailenize de şirket hakkında malumat vermeniz şirketinizin kulaktan kulağa yayılmasını sağlayarak size satın alan olarak geri dönebilir. Örneğin üniversite öğrencileri arasında popülerseniz buna uygun bir tanıtım yapmanız iyi olacaktır.
11. Zorluklardan dolayı asla vazgeçmeyin
Hangi sektör olursa olsun, iş oluşturmak stresli bir süreçtir. Ancak yalnızca ve yalnızca vazgeçmeyenler, sabredenler başarılı olur. Bu sebeple bir gecede zengin olmayı beklemeyin. Profesyonel hizmet kalitesinden şaşmadığınız sürece orta ve uzun müddette başarılı olmamanız için hiçbir niçin yok.