İçeriğe geç
Moto Kurye | motokurye | Dik Yokuşlarda Motosiklet Nasıl Sürülür?

Dik Yokuşlarda Motosiklet Nasıl Sürülür?

Motorlu Kurye

Dik yokuşlarda motosiklet nasıl sürülür? Aslında motosiklet sürmek heyecan verici bir maceradır. Ama yalnızca büyük bir tepeden alt inmen gerektiğinde gerçekten ürkütücü olabiliyor. Dinlediğin tüm korku hikayelerini bir kenara bırak; doğru önlemleri almış olduğun ve pratik olan bir yapmak için bolca oranda vakit ayırdığın sürece yokuş alt sürmek son evre güvenlidir. Tüm sorularını yanıtlamak için buradayız, böylece bir sonraki yolculuğunda eğlenceli ve güvenli bir vakit geçirebilirsin.

Yokuş alt giderken iyi mi oturmalıyım?

Ağırlığını koltuğun arda doğru kaydır. Ağırlığını bisikletinin önüne manipülasyon. Yoksa gidona çok fazla ağırlık verirsin ve kontrolün sana olduğuna hissetmezsin. Bunun yerine, sürüşünü dengelemek için motosikletinin koltuğunda azcaıcık daha geriye doğru kaymalısınız.

Motosikletin üzerinde ellerimi iyi mi tutmalıyım?

Gidonu, ön fren kolunu ve debriyajı iyi anlaman gerekiyor. 2 parmağını ön fren koluna yerleştir ve elinin geri kalanını gidonun üzerinde bırak. Arttan, öteki elinin 1-2 parmağını debriyajın üzerine koy; bu, motosikletinin teklemesini menetmeye destekçi olur

Bacaklarımı iyi mi tutmalıyım?

Motosiklet deposunu bacaklarınla anlaman lazım. Çünkü benzin tankı kavradığında, kendini 1 yere kilitlersin. Bu biçimde, ağırlığın öne kaymaz ve motosikletin üzerinde daha çok kontrole haiz olursun. Bu hamle teknik yokuş alt virajlarda fren yapmayı da çok daha rahat hâle getiriyor.

Yokuş alt sürerken nereye bakmalıyım?

Dik Yokuşlarda Motosiklet Nasıl Sürülür?

Dik yokuşlarda motosiklet nasıl sürülür? Aman gözünü yoldan ayırma sakın ve sakin oli Yokuş alt inmeye başladığında motosikletin ön tekerleğine odaklanmak hakkaten çok daha basittir. Bunun yerine, ileride ne işe yaradığını görmek için bakışını ileriye doğrultman gerekebiliyor.

Motosikletle yokuş alt giderken hangi viteste olmalıyım?

Motor devrini banalde olması gerekenin azcıcık daha üzerinde ele geçiren bir vitese geç. Motosikletini birinci vitese alma; bu, motor devrini artırır ve seni sık sık fren yapmaya eforlar. Bunun yerine, motor devrini çok fazla yükseltmeden hız sınırı içinde sürüş yapmanı elde eden bir vites seç. Mesela, virajlı bir yokuştan alt inerken ikinci vites iyi bir seçenektir.

Bir motosikletle yokuş alt iyi mi iniliyor?

Frenlerine hafifçeçe baskı uygulayarak yavaş sürmen gerekiyor. Fren pedalını fazla hafifçe sıkmak motosikletinin önünü kilitlemeden yada ABS’yi devreye sokmadan azcaıcık yavaşlamana destekçi olur. Tepeden alt inmeye çok yavaş bir hızda yada hareketsizken başlaman faydalı olabiliyor.

Yokuş alt sürerken hızlı bir biçimde fren yapmalı mıyım?

Hayır, netlikle ve kesinlikle bunu yapmamalısın. Yokuş alt inmek ilk başta ürkütücü olabiliyor ve frene hareket etmek anlaşılabiliyor bir iş ve gidişattır. Yalnızca, tekerleklerinin ansızın kilitlenmemesi için her zaman freni yavaş yavaş uygulaman gerekiyor.

Yokuş yukarıya sürerken iyi mi daha çok özgüven kazanabilirim?

Daha minik, daha kademeli tepelerle başlaman önemli olacaktır. Senin için rahat olan bir hızda yokuş yukarıya sürme alıştırması yapman iyi olur. İlk denemende bir dağa veya büyük bir tepeye tırmanman gerekmez. Ama bunun yerine, daha ufak tepelere tırmanmaya alış ve oradan ilerle

Yokuş Aşağı İnmek

Kıvrımlı bir tepeden alt iyi mi inersin?

İkinci viteste kal ve dönüşe yaklaşırken ön freni kullan iyi olur. Birinci vites, motosikletine uygun efor miktarını vermeyebiliyor. Yani şundan dolayı ikinci viteste kal. Dönüşe yaklaşırken ön freni sıkarak motosikletini azcaıcık yavaşlatsan iyi olur. Debriyajı yumuşak kullan ve dönüşte ön freni bırakıver. Virajda dönerken ön freni de bırak. Daha sonra, köşeyi dönerken debriyajı hafifçeçe sık yada çek bırak yap. Dönüşü tamamladıktan sonrasında tekrar ön frenleri sıkabilirsin.

Dönüş esnasında vites değiştirmeli miyim?

Hayır, bunu asla yapmamalısın. Dönemeçın ortasında vites değiştirirsen arka tekerleğin patinaj yapabiliyor. Yada kilitlenebiliyor, bu da motosikletinin kaymasına niye neden olur. Bunun yerine uzmanlar, dönmeye başlamadan evvelden vites değiştirmeni öneriyor.

Kontra tekniği bir dönemeçı dönmemde bana destekçi olabilir mi?

Evet olabiliyor. Kontra tekniği, döndüğün güzergaha meyletmek için kullanılıyor. Sola yada sağa dönüşe ulaştığında, sırasıyla gidonun sol yada sağına hafifçeçe bastır. Bu, dönüş rotasına meyletmene neden olur. Virajdan çıkarken sadece hızlan; motosikletin kendiliğindene göreceksin hemen düzelecektir. Bunu denemek ilk başta hayli sinir bozucu olabiliyor, ancak o denli da efor değildir.

Dik bir yokuşta motosiklet iyi mi sürülür?

Ağırlığını motosikletin ortasına veya önüne doğru dengeleme en önemli faktördür. Ağırlığını çok geriye verme, yoksa motosikletini devam et biraz zorlanırsın. Bunun yerine ayaklarını pedalların üzerine koy ve ağırlığını koltuğun ortasında tutuver. Vitesleri hızlı değiştir. Yaklaşırken ikinci vitese geçir. Tepeye tırmanırken motosikletini üçüncü vitese al. Yokuşta motosikletin azcıcık efor yitirdiğinde, ivmeyi korumak için ikinci vitese geçmelisin. Ne yaparsan yap, motobisikletini birinci vitese alma; tekerleklerin patinaj yapar ve yokuşun ortasında kalırsın.

Motosikletle bir yerde yokuş çıkarken ve inerken nelere dikkat etmek gerekir?

Moto kurye olarak anlatıyoruz. Motosikletçiler yokuş yukarıya çıkmaktan korkarlar. Yokuş yukarıya çıkarken yapılabilecek riskler daha emindir. Motoru stop ettirmek, geriye kaydırmak veya yan yatırmaktır. Yani yalnızca dik bir yokuştan inerken hakimlik kaybedilirse, çekince daha büyük olur. Yokuş alt inerken kullanılan en büyük silah frenlerin yanı sırra motor frenidir. Motor freniyle beraber fren yapmanız gerekebiliyor. Yani eğer gerekirse iki freni de birlikte yapmak gerekebiliyor.

Yokuş alt inerken frenleri yumuşak çekmek önemlidir. Umarim ön fren mi, arka fren mi kullanilmali? diye bizimle polemiğe girmessiniz. Tabiki çözüm getirmistir. Ayrica yokuşta frenle yavaslama isini viraja girmeden bitirmeniz lazim. Çünkü viraji bayağı gazla donebilirsiniz.
Evet arkadaş usta olamaya biliyor fakat usta olmadigi icin ona yanlis bir teknigi oneremeyiz degilmi?

Usta degilseniz bu ön fren yerine arka fren kullan filan diyemeyiz. Ayrica arkadasin usta değilse o zaman bir olasılık sizin biçiminde ustaca arka freni ayarlayamaz ve kaydirir arkayi ve toplayamaz. Yani Allah korusun sonrasında kaza olabiliyor.

Dik Yokuşlarda Motosiklet Nasıl Sürülür?

Hakikat vakanın da nasıl olması icap ettiğini de yazdım yine yazıyorum. Yokuş alt yani aşağıya doğru inerken asla korkmaya gerek yoktur. Ama arkada birisi yani artçı varsa kendisi korkmuş olduğu çok yüksek orandadır. Eğer iniş yüksek açılı bir yokuş ise durum değişiyor. Burada inerken ön tekerde o denli çok yük vardırki çok dikkat etmelisiniz.

Evet ön frene basarsanız çok çabuk duru. Abs varsa sorun olmaz. Ama ani frende arka lastik havaya kalkabiliyor. Çünkü tutunma ve sürtünme maksimumdur. Fakat burda duran motosiklet mi olur yoksa ön teker mi? Buna karar vermek zor olabiliyor.

Yanıt cafcaflı tutuşu olan ön teker durur ama motorun arkası fizik kuralları gereğince gerek eğilimden gerekse momentumundan dolayı hala hareketine geçinmek isteyecektir. Özellikle işte bu harekete devam etme isteği size 1 saniyeden daha kısa bir vakit içinde güzel bir hazzı ile az da korku arası bir şey hissettirecek. Özellikle arkasından kısa sürelik bir deneyimi yaşayacaksınız.

İşte benimde bahsettiğim hadise burada başlıyor. Ön tekerlekte bu kadar yük olup maksimum tutuş anında muhteşem derecede durması zati başlı başına bir problem. Ben bu sebepten dolayı dik yokuşu inerken sadece ön frenin sıkılması bence çok büyük bir tehlike olma ihtimali fazladır. yani dikkat etmekte her zaman yarar olabiliyor.

Arayın

×