İçeriğe geç
Moto Kurye | motokurye | Kuryeler İçin En İyi Motosiklet Yağları Nelerdir?

Kuryeler İçin En İyi Motosiklet Yağları Nelerdir?

Moto Kuryeler İçin En İyi Motosiklet Yağları

En iyi motosiklet yağlarının çeşitleri ve özellikleri. Kullanımı oldukça önemli olan motosiklet yağları araçların ömrünün uzatılmasında müessir bir role sahiptir. Kullanılan yağların pek oldukça fonksiyonu vardır. Bu fonksiyonların özellikle eksiksiz olarak gerçekleşmesi için nitelikli cins motosiklet moto kurye hasım kullanmak ve bu yağların hakkında detaylı bilgiye sahip olmak gerekiyor.

Motor yağı seçiminde yağın akışkanlığı, değerli bir ölçüttür. Viskozite olarak adlandırılan yağ akışkanlığı, motor parçalarının sürtünmesine engel olan etkendir. Viskozite değeri düşük olan yağlar, sürtünmeye gerektiği gibi engel olamazlar. Yani yağın kalın, yani akışkan olmaması bu seçim için tercih edilen bir durum değildir. Yağ satın alınırken bu durum kontrol edilmelidir.

Motosiklet Yağı Neden Kullanılır?

Araçların motorları çalışırken, motor parçaları içinde bir sürtünme meydana gelir. Artık sürtünme hemde parçaların aşınması manasına gelmektedir. Yani meydana gelen şiddetli sürtünme, açığa yüksek bir sıcaklık çıkarmaktadır. Bu konum motorun yüksek ısıdan olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Kullanılan İstanbul kurye motosiklet yağı hem sürtünmeyi engellemektedir hem de açığa çıkan ısının düşürülmesine destek bir etken sağlamaktadır.

Bu yağların öteki bir fonksiyonu da, aracın kullanımı esnasında olup biten kiri ve tozu yağ filtresine taşımasıdır. Ayrıca bu muamele ile motor parçaları temiz kalır. Ve motorun oldukça daha iyi bir performans ile emek harcaması sağlanır. Her araç firması, kendi araçları için en uygun yağ markasını belirtirler. Çünkü araçlar birbirinden farklı yapılarda üretilirler. İhtiyaçları da değişkendir. 

Moto Kuryeler İçin En İyi Motosiklet Yağları

Motosiklet Yağı Çeşitleri Nelerdir?

Motosikletler için üretilen motosiklet yağları üç türlüdür. Bunlar: Üç biçiminde sınıflandırılmaktadır.

1- Mineral yağlar

Bunlar klasik yağ olarak da adlandırılmaktadır. Mineral yağlar, motorlarda yaklaşık bir performans için yeterlidir. Bu yağların üretimi, ham petrolden temin edilmektedir. Böylece ham petrol damıtılarak, çeşitli işlemlerden geçirilmektedir. Yapılan işlemlerde, damıtılan petrolün erozyon önleyen bazı maddeler ile karıştırılması sağlanır.

Buna göre, mineral yağlara deterjan katkısı ve viskozite geliştirici olarak isimlendirilen maddeler eklenmektedir. Katılan bu maddeler, yağın yoğunluğunu daha da fazla yükseltmektedir. Mineral yağların maliyetleri, diğer yağ çeşitlerine nazaran daha uygundur. Motor yağı seçilirken, araç firmasının tavsiye ettiği yağların seçilmesi daha doğru bir davranış olacaktır.

2- Tam sentetik yağlar

Tam sentetik yağlar, mineral yağlara nazaran daha yüksek bir kaliteyi içermektedir. Sentetik yağların en mühim olan özelliği, araç motorlarının ısınmasını daha etken bir halde engellemesidir.   Daha yüksek ısılara karşı dayanıklı olma özelliğine sahiplerdir. Artık bu yağların maliyetleri, mineral yağlara bakılırsa biraz daha yüksektir.

3- Yarı sentetik yağlar

Yarı sentetik yağlar, diğer her iki yağ türünün karışımıyla elde edilmektedir. Bunların muhteviyatında % 80’e varan mineral yağ kullanılıyor. Geri kalan % 20’lik oran ise sentetik yağdan oluşmaktadır. Bunların performansı, tam bileşik yağlar kadar yüksek değildir. Ancak yalnızca mineral yağ kullanımına nazaran biraz çok daha iyi bir performans sunmaktadır. Özellikle ısınmaya karşı dayanım sunmakta mineral yağlardan daha başarılıdır. Fiyatları da tam bileşik yağlara göre daha uygundur.

Moto Kuryeler İçin En İyi Motosiklet Yağları

Motosikletim İçin Hangi Marka Yağı Kullanmalıyım?

2020 senesi itibarıyla Bajaj markası kendi motosikletleri ve piyasada bulunan öteki motosikletler için özel olarak tam koruma sağlamakta olan ve yüksek koruma kapasiteli kendi yağlarını üretmiştir. Bilindiği suretiyle Motul yağlarının içinde bulunan ester maddesi özellikle Pulsar ve Dominar modellerinde bulunan keçelere zarar vermiş olduğu ispatlanmıştır. İşte bu % Bajaj hem kendi motosikletlerine bununla beraber öteki bütün motosiklet için ahenkli ve yüksek korumalı DTSoil motor yağlarını geliştirerek Bajaj kullanıcılarının nitelikli yağ kullanırken mağdur olmalarının önüne geçmiştir.

Motor Yağı Seçiminde Üzerinde Yazan Kodların Değerlendirmesi

Motor yağı tercih edilirken, üzerinde yazan bazı kodlara dikkat edilmelidir. Örneğin “W” olan yağlar Winter, yani kış için tasarlanan yağlardır. Bunlar araçları daha soğuk günlerde korumaya yöneliktir. Dört mevsimlik olarak satışa sunulan yağların üzerinde ise, bu ifade 10W40 veya 5W30 şeklinde belirtilmektedir. Buradaki W harfi yağın kış ortamında kullanımına uygun olduğunu göstermektedir.

Bu kodun başında yer alan 5 ve 10 ifadeleri yağın soğuk havalardaki akışkanlığını gösterir. Buna göre rakam düşük ise, yağın akışkanlığı da düşük anlamına gelmektedir. W harfinden sonra gelen rakam da, bunun tam aksine yağın yüksek ısıdaki akışkanlığını belirtmektedir. Rakamın yüksekliği, yağın sıcak ortamdaki akışkanlığının yüksekliğini göstermektedir. İyi kalitede motosiklet motor yağları seçebilmek için bu rakamlar gözden geçirilmelidir.

Motor Yağı Ne Zaman Değiştirilir?

Araç kullanımında motor yağı, motorun parçalarını temizleme görevini de yerine getirmektedir. Bu sebeple yağın kirlenmesi söz konusudur. Bu nedenle motosiklet motor yağları periyodik olarak kontrol edilmelidir. Yılda en az iki kez motor yağının gözden geçirilmesi tavsiye edilmektedir. Aksi halde yağ, akışkanlığını yitirecek ve motorda aşırı ısınma meydana gelecektir. Motosikletlere göre 2000 bin ile 10.000 arası değişenler vardır.

Markanın yada üreticinin belirlemiş olduğu kilometre aralıklarında artık olmalı. Yani yağlar mutlaka değiştirilmeli ve ara ara da kilometre dolmasa bile yağ kontrol camından yada yağ kontrol çubuğundan kontrol edilmelidir. Her yağ değişiminde yağ filtresini de mutlaka değiştirmeniz gerekmektedir. Böylece motor yağı seçiminde yağın akışkanlığı, değerli bir ölçüttür. Viskozite olarak isimlendirilen yağ akışkanlığı, motor parçalarının sürtünmesine mani olan etkendir.

Moto Kuryeler İçin En İyi Motosiklet Yağları

Viskozite kıymeti düşük olan yağlar, sürtünmeye gerekli şekil de engel olamazlar. Yağın kalınca, kısaca akışkan olmaması bu seçim için tercih edilen bir konum değildir. Yağ satın alınırken bu durum test yapılmalıdır. Her araç firması, kendi araçları için en ülkü yağ markasını belirtirler. Çünkü araçlar birbirinden farklı binalarda üretilirler. İhtiyaçları da değişkendir. Motor yağı seçilirken, vasıta işletmesinin öneri ettiği yağların seçilmesi daha yerinde bir huy olacaktır.

Moto Kuryeler İçin En İyi Motosiklet Yağları

1- Castrol

2- Motul

3- Mobil

4- Spedool

1- Castrol

Castrol dünya çapında otomotiv, endüstriyel, denizcilik, havacılık, petrol arama ve üretim müşterilerine ileri yağlama ürünleri, gres ve ilişkili hizmetler sunan, Birleşik Krallık merkezli bir firma. Otomobiliniz için tam bileşik, yarı sentetik ve mineral yağlar olmak üzere geniş bir motor hasım ürün grubu sunan markanın bu değişik ürün çeşitlerini onlarca seçenekle bulabilirsiniz.

2- Motul

Yaklaşık 160 yıldır performansı yüksek motor ve endüstriyel yağlar üreten Fransız bir firma olan Motul da aracınız için motor yağları arasında tercih edebileceğiniz markalar arasında. Motosikletlerden arabalara, kar araçlarından scooter’lara, off-road araçlarından ağır hizmet araçlarına; geniş bir ürün gamı sunan Motul yağlar değişik modelleriyle

3- Mobil

Otomobil motor yağları mevzusunda bir diğer ünlü marka da Mobil. Gerek binek araçlar, gerekse ticari araçlar için değişik modellerde motor yağları bulunan Mobil, Mobil 1 ve süper ürünlerine kolayca ulaşabilirsiniz.

4- Spedool

Mavi renkli olan yağ 10-40 tam sentetik bir yağdır. Motul 7100 kalitesinde olan Aman malı bir yağ. İleride adından sıkça söz ettireceğe benziyor. Şahsen benimde kullandığım bir markadır. Tavsiye ederim. Sanayi sitelerinde yağcılara sorun vardır.

Moto Kuryeler İçin En İyi Motosiklet Yağları

Vizkosite ve Motor Yağları:

Vizkosite, yağların akıcılığa karşı direncini belirten bir terimdir. Bütün motor yağları S.A.E seri numarasıyla sınıflandırılır. S.A.E rumuzu Birleşik Amerika Devletleri’nde motorlu araçlar mühendisleri birliğinin (Society of Automotive Enginers) baş harflerini ifade eder. Motor yağlarının S.A.E standardı bu birlik tarafınca düzenlenmiştir. S.A.E numarası minik olan yağlar daha ince ve akıcı olur.

S.A.E numarası büyük olan yağlar daha kalın ve azca akıcı olur. örneğin S.A.E 10 numaralı yağ, S.A.E 30 numaralı yağdan daha ince ve akıcıdır. Motor yağları, benzinli ve dizel motorları için ayrı özellikte imal edilir. Benzinli motorlarda; SA, SB, SC, SD gibi S harfi ile süregelen yağlar kullanılır. Dizel motorlarında;

Gerek benzin, gerek dizel motor yağları; yazlık, kışlık ve birleşik yağlar (dört mevsim yağları) dahil olmak üzere üç çeşittir.

  • A) Yazlık Yağlar:
  • B) Kışlık Yağlar:
  • C) Birleşik Yağlar (Dört Mevsim Yağları): 

Moto Kuryeler İçin En İyi Motosiklet Yağları

A) Yazlık Yağlar:

S.A.E10, S.A.E20, S.A.E30, S.A.E40, S.A.E50 numaralı yağlardır.

B) Kışlık Yağlar:

S.A.E5W, S.A.E10W, S.A.E20 W gibi yağlardır. W harfi yağın kışlık olduğunu belirler, İngilizce’de kış (winter) kelimesinin baş harfidir.

C) Birleşik Yağlar (Dört Mevsim Yağları): 

Bu tip yağlar her evsimde kullanılır. Yazın yazlık yağ kış aylarında kışlık yağ özelliğini gösterir. Ancak hiçbir zaman ne yazlık yağın ne de kışlık yağın eksiksiz olarak yerini tutamaz. Bunlar, S.A.E 10W – 30 , S.A.E 20W – 40 , S.A.E 20W – 50 benzer biçimde yağlardır. Örneğin; S.A.E 10W-3 O numaralı yağ, kış mevsiminde S.A.E 10W numaralı yağ, yaz aylarında S.A.

Moto Kuryeler İçin En İyi Motosiklet Yağları

Motora Uygun Yağın Seçilmesi:

Her motora uygun olan yağ araç katalogunda belirtilir. Bunun haricinde, kullanacağımız yağa kendimiz karar vereceksek üç hususu göz önüne alarak seçimimizi yaparız. Bunlar:

Motorun Teknik Özellikleri:

• Yüksek devirli ve yeni motorlarda yağ boşluğu azca olduğu için S.A.E numarası düşük olan yağ kullanılır.

• Orta devirli motorlarda ve kullanılma ömrünü ortalamış motorlarda yağ boşluğu birazcık fazla olacağı için S.A.E. Numarası ortalarda olan yağ kullanılır.

Yağ Numarası Hava sıcaklığı

(C derece)S.A.E 5W-20 -8 ile –30 arasında olmalı

Motor Yağının Değiştirilmesi:

  • Motor yağı katalogda tavsiye edilen sürede değiştirilir. (Bu zaman binek arabaları için 3 ila 10 000 km arasındadır. Motosikletlerde 3 ila 5 000 km dir.)
  • Motor sıcak ise birazcık soğuması beklenir. Soğuk ise motor ılınana kadar çalıştırılır ve durdurulur.
  • Karter boşaltma tapası sökülerek, eski yağ pak bir küvete alınır. Motor içindeki yağın süzülmesi için bir süre beklenir.
  • Filtre değişecek ise eski filtre sökülür. Yeni filtrenin lastik contası yağlandıktan sonrasında yerine takılıp elle sıkılır.
  • Karter tapasına yeni conta takılarak yerine elle birkaç tur vira edildikten sonrasında anahtarla yeteri kadar sıkılır.
  • Motora yeteri kadar yağ konur.

Moto Kuryeler İçin En İyi Motosiklet Yağları

Yağlama Sisteminin Görevi:

Yağlama sisteminin rolü, karteldeki yağı belirli bir basınçla motor arasında yağlanması gerekli yerlere gönderir.

Filtre Çeşitleri:

Motorların üstünde iki çeşit yağ filtresi bulunmaktadır. Bunlar, tek parçalı (atom) ve elemanı değiştirilebilir tip filtredir.

A) Tek Parçalı (Atom) Yağ Filtresi:

Ömrü dolduğunda atılarak yerine yenisi takılır. Yeni filtre, yerine takılırken lastik-conta yüzeyi yağlanır. Bundan amaç filtrenin kolayca sıkılması ve contanın hasar görmesini engellemektir. Genel olarak bu süre binek otomobillerinde düzgüsel şartlar altında 10 000 km dir.

B) Elemanı değiştirilebilir Yağ Filitresi:

Genel olarak kapalı bir kutu arasında olur. Özellikle motosikletlerde daha sık rastlanır.

Motorlarda Yağ Dolaşımı:

Motorlarda yağ dolaşımı, yağ pompasının basmış olduğu yağın, yağ filtresinde temizlenmesi önceliğine göre iki biçimde olur. Bunlardan birisi kısa devreli diğeri ise tam akışlı yağ dolaşımıdır.

A) Kısa Devreli Yağ Dolaşımı:

Kısa devreli yağ dolaşımında, yağ pompasından basılan yağ, yağ filtresinden geçmeden motor parçalarını yağlar. Sistemde harcanamayan yağın fazlası, yağ filtresinde temizlendikten sonra kartere akıtılır.

B) Tam Akışlı Yağ Dolaşımı:

Tam akışlı yağlama dolaşımında, yağ pompasından gelen yağ, filtrede temizlendikten sonra motor parçalarını yağlar. Filtrenin kirlenerek tıkanması halinde motorun yağsız kalmasını engellemek için, filtre kısa devre supabı açılarak yağın direk olarak ana yağ kanalına (motora) gitmesi sağlanır.

Moto Kuryeler İçin En İyi Motosiklet Yağları

Yağ göstergeleri ışıklı, elektrikli ve basınçlı tip dahil olmak üzere üç çeşittir.

A) Işıklı Tip Yağ Göstergesi (Yağ Lambası):

Araç gösterge panosunda yağ basıncını yayınlayan kırmızı renkli yağ lambası ve motor ana yağ kanalı üzerine bağlanan yağ muşüründen meydana gelir. Yağ muşürü, yağ basıncı olmadığı vakit lambayı yakar, ehil yağ basıncı olduğunda lambayı söndürür.

B) Elektrikli Yağ Göstergesi:

Elektrikli yağ göstergeleri, yağ muşürü (yağ basınç tüpü) ve gösterge saatin’den meydana gelir. Manyetik yağ gösterge saati arasında iki adet bobin bulunmaktadır. Yani devreye paralel olarak bağlı olan bobin, sabit ve sıska manyetik alan meydana getirerek bir yay benzer biçimde ibreyi devamlı olarak sağa çeker. Seri bobin ise, üzerinden geçen akıma bağlı halde değişken manyetik alan oluşturur.

Bu bobinlerin meydana getirdiği, manyetik alanlar ibrenin hareketini sağlar. İbre, seri bobinin meydana getirdiği güçlü manyetik alanın tesirinde kalarak sıfırı gösterir. Böylece motorun çalışmasıyla yağ pompası ana yağ kanalına belirli basınçta yağ rotatif. Ana yağ kanalına bağlı olan yağ muşürü diyaframı, yağın basıncı ile şişerek kayıcı kontağı devreye fazla direnme sokacak biçimde hareket ettirir.

Seri bobinin devresine giren direnme, bobin üstünden geçen akımı azaltır. Yani üzerinden geçen akımın azalması seri bobinin meydana getirdiği manyetik alanın kilo vermesine neden olur. Bundan sonra durumda ibre, paralel bobinin manyetik etkisiyle sağa doğru hareket eder.

C) Basınçlı Tip Yağ Göstergesi:

Genellikle eski model araçlar üstünde bulunmaktadır. Yağ basınç gösterge saati motor ana yağ kanalına ince bakır boruyla bağlanır. Motordan gelen yağın basıncına bağlı biçimde gösterge saatindeki ibre hareket eder.

Yağ Radyatörü;

Bazı motorlarda, motor yağının çok daha iyi ısısının düşmesini sağlamak amacıyla yağ radyatörü kullan. Yağın radyatörde devri, yağ pompası tarafından yap. Radyatörün soğutulmasında hava veya soğutma suyu kullan.

Moto Kuryeler İçin En İyi Motosiklet Yağları

Motosiklet Yağını Ne Zaman Değiştirmeliyiz?

Her motorun periyodik yağ değişim km si ve tarihi vardır. Kullanılmayan motosikletlerde yağın ömrü bir yıldır. Aksi takdirde yağın yağlama hususi durumunu kaybetmesi laf konusudur. Özellikle her motosikletin el kitapçığına bakılarak müstahsil işletmenin önereceği yağ kullanılarak önerilen sürede değişim yapılmalıdır. Önemli; Kilometre azca yapılma olsa bile en azından yılda iki sefer yağ değişiklik yapmak gerekir.

Koyu Renk (Kirli) Yağlar Motordaki Olası Problemlerin Habercisi mi?

Kirli, yahut koyu renkli yağ ne olursa olsun motordaki muhtemel sorunların habercisi değildir. Aksine iyi bir işarettir. Kirli yağ, yağın görevini yerine getirdiğinin ispatıdır. Motordaki artıkları toplayıp motorun muayyen kesimlerinde tekrar toplanmamak üzere onları kendi bünyesinde biriktiriyor anlama gelir. Böylece bu vaziyet size yalnızca yağınızı ve filtrenizi değiştirme zamanınızın geldiğini göstermektedir.

Moto Kuryeler İçin En İyi Motosiklet Yağları

Çok önemli

Eğer artık aracımızın yağını kendimiz değiştiriyorsak. Atık yağları geri dönüşüm tesislerine verip, doğaya doğrudan dönüşümünü engellemeliyiz. Mutlaka unutmamalıyız ki doğaya göstereceğimiz saygı, kendi nesillerimize gösterdiğimiz saygıdır.

  • Atık hasım toprağa, suya, kanalizasyona ve çöpe dökmeyiniz.
  • Herhangi bir petrol ürünü veya kimyasal ile karıştırmayınız.
  • Soba ve kazanlarda yakmayınız.
  • En yakın atık yağ toplama noktasına parasız dağıttığı olarak teslim ediniz.
  • Çocuklardan uzak tutunuz.

Moto Kuryeler İçin En İyi Motosiklet Yağları

DİKKAT !

  • Yağın motora konulmasından sonra motor derhal çalıştırılmamalıdır.
  • Bir elimiz çalıştırma düğmesinde diğeri stop düğmesinde olmalıdır.
  • Gözümüzde yağ lambasında olması ve kısa marşlarla yağ lambasının sönmesini beklemek gerekiyor
  • Her uzun yola çıkışta ve durulan her molada motorun yağ seviyesi düz bir konumda kontrol yapılmalıdır.

Kaynak:

www.repsolturkey.com

www.castrol.com

×