İçeriğe geç
Moto Kurye | motokurye | Köpekler Neden Motorlara Saldırır?

Köpekler Neden Motorlara Saldırır?

Köpekler neden motorlara saldırır? Kargo veya siparişleri adresine zamanında eriştirmek için zamanla yarışan kuryeler, iki teker üzerinde ilerlerken bir yandan da başı boş sokak köpeklerinin saldırısına uğramanın ya da ondan korunurken kaza yapmanın endişesini taşıyor. Yani moto kurye köpeklerden kaçarken, şans eseri rastgele bir kazaya sebebiyet verebiliyor. Motosikletli kuryeler, kendilerine saldıran ve dahası canlarını riske atan sokak köpekleri için yetkililerin bir çözüm bulmasını arz ediyor. Bunlardan biri de İstanbul ve diğer şehirlerde yaşanıyor. Avcılık gibi ciddi hayatta kalabiliyor.

Siparişten dönen bir motor kuryeye seyir halindeyken yol üzerinde bulunan başı boş köpeklerin saldırısına uğradı. Bu anları ise moto kurye kendini tehlikeye atıyor. Motosiklet, bisiklet veya araba gibi hareketli nesneleri gördüğünde peşinden koşan köpekler bazen ciddi bir sorun oluşturur. Trafikte vasıtaları kovalamak sadece köpeği riske atmakla kalmaz, aynı zamanda araç kullanıcısını ve dolayısıyla yayaları da riske atar. Kronik olarak araba kovalayan köpekler genellikle yaşlılığa kadar yaşamazlar. Köpekler evcilleştirilmiş hayvanlardır ancak kendi alanı tabiatlarında avcılık ve yırtıcılık uyur.

Vasıtaları, motor veya bisikletleri kovalamak köpekler için tamamen doğal bir tavırdır. Zira bir köpeğin doğal içgüdüsü; kedi, tavşan, koşucu veya rastgele bir hareketli nesneyi kovalamaktır. Hareketli nesneleri av olarak gören bir içgüdüye sahiptir. Bu tıpkı dostunuz size bir şeyini fırlattığında kaçmaya çalışmanız, suratınızı gözettiğimiz gibi bir refleks bir içgüdüdür. Kovalayan köpek saldırır mı, Evet saldırabiliyor. Avcılık içgüdüsü ile istemsiz olarak motosikletli birini kovalayan köpek aslında motoru düşürmek ve ona saldırmak için yapmaz bunu. Bunun gibi içgüdüsel tutumlar sadece sergiliyor.

Acaba Köpekler Neden Motorlara Saldırır?

Köpekler neden motorlara saldırır? Çünkü aynı zamanda reyin tavırlarında da kendini gösterir. Köpekler için bir çeşit cümbüşlü etkinlikleri, heyecan gibi düşünebilirsiniz. Her zaman agresif nedenler ile kovalamaz. Bir misal verilmesi gerekirse. Kimi zaman köpeğimizden yerdeki bir topu bize getirmesini isteriz. Ancak istediğimizi yapmaz. Ama aynı topu alıp uzağa fırlattığımızda hareketli bu nesneyi koşarak yakalar ve alır bize getirir. Bir köpek tarafından Kovalanıyorsanız ne yapmalısınız? Kimi insanlar köpekler ile barışık değildir ve karşısına çıkan her köpeğin ona saldırmak istediğini düşünebiliyor. Bu kadar daha yavaş bir süratte ilerlemelisiniz.

Köpeklerden korkan şahıslar için birkaç çözüm sunmak isteriz. Koşuya çıkan şahıslar için; yüksek bir ses yayan saldırı önleyici makineler ya da insanlar tarafından duyulmayan ancak köpekler tarafından sevilmeyen yüksek bir ses yayan minik el makineleri satın alınabiliyor. Veya yüksek bir sesle “Hayır”, ardından dost canlısı bir sesle “iyi çocuk” gibi bir sesleniş ile ona mama veya çerez verilebiliyor. Böylece kovalayan köpekler artık bir canavar olmaktan çıkar. Ancak en iyi olanı; en azından köpeğin görüş alanından çıkana kadar tempolu koşmak yerine işi yürüyüş yapmak daha tesirli olacaktır. Önünüzde veya bütün yanınızda olduğu bellidir.

Her şeyden evvel, böyle bir kovalama anında siz de köpeğin peşinden koşup onları asla kovalamayın. Zira bu onları daha fazla koşmaya yani teşvik eder. Köpeğiniz için bir takma ad bulup cümbüşlü olmayan agresif bir tonda sıkça tekerrür ediyor. Takma ismi kullanmak, özellikle bu sağlam veya yüksek bir ses tonu kullandığınızda ehemmiyetlidir. Zira reel ismini agresif biçimde söylerseniz, yanlış bir şey yaptığını ve aynı cezalandırılacağını bildiği için sizden kaçacaktır. Ancak takma ad her zaman kullanılmadığı için odağını değiştirecektir. Tasma, köpeğin hakimiyeti davranmasına dayanakçı olur. Bu güç sualleri sormak stratejinizi odaklı olur.

Köpeğinizin Araç Kovalamasına Mani Olmak İçin Eğitim İpuçları

Köpekle beraber koşmak, siz bisiklete binerken köpeği yanınızda bulundurma eğitim esnasında ehemmiyetlidir. Motor kovalamaya çalışırsa köpeğinize durması için komutlar verip baştan alabilirsiniz. Basit bir ses komutu verildiğinde köpeğiniz artık %100 kovalamayıncaya veya duruncaya kadar pratik yapmaya devam edilebiliyor. Daima doğru tutumu mükâfatlandırın ve seslendiğinizde anında uymuyorsa asla tam ödüllendirmeyin. Bazen köpekler içlerindeki enerjiyi bastırmak için de araç kovalayabilirler. Enerji yakmak için köpeğinizi aslında yürüyüşe daha fazla zaman ayırarak çıkarmaya çalışın.

Köpeğinizle yürürken her zaman tasma takmaya özen gösterin. Konut sınırlarının dışında iken tavırlarının sınırlı olabileceğini öğrenmelidir. Köpeğinizin sizi kovalamasını sağlayın. Köpekler sahipleriyle oynamayı sever. Bu hem büyük bir egzersiz olacaktır hem de enerji yakmaları için yürüyüşten daha tesirli bir alternatiftir. Bazen sokak köpekleri bizi huzursuz eden tepkiler verir. Bazı motor sürücüleri ve arkasıcıların fobiden ne yapacağını donakalabiliyor. Üzerimize doğru koşan köpekle karşılaşınca ne yapmalıyız? Neden olur tam bunlar? Olayın sebebini kavramak fobilerimizi yenmemize dayanakçı olur.

Köpeklerin motosiklet, bisiklet, at arabası gibi araçları kovalama sevdası tamamen dönen objelere karşı verdikleri tepkiden oluşur. Genelde sadece ön tekere kitlenirler, hedef ısırmak ve saldırmak değildir. Köpeğin sürü koruma içgüdüleri vardır. Doğası gereği bi saldırgan görünür. Çoğu zaman sadece korkutma ve ihtar biçimindedir. Sürüsüne ve yaşam alanına yanaşanı korkutmak ve kaçırmak onun görevidir. Özellikle Isırmazlar, sadece gelen yabancıyı uzaklaştırmaya çalışırlar. Köpekleri anlarsak onlara karşı fobilerimizi daha rahat yenebiliyor. Ancak panik olmadan bunun rutin bir olayının sağlayabiliyor.

Bu Köpekler Neden Motorlara Saldırır?

Son gezimde bir köy evine yanaştığımda görmediğim büyük bir köpek aniden havlayarak bütün yanıma geldi ve ön tekerin hizasında tamda koşmaya başladı. Hedefi sadece beni korkutup kaçırmaktı, havlıyordu ve aynı süratte yan yanaydık. Yoluma devam ettiğimi anlayınca ve aynı gözettiği yaşam alanından uzaklaşınca geri çekildi. O görevini yaptı, gayeyi ısırmak veya düşürmek değildi. Bunu istese çoktan yapardı. Böyle vaziyette ilk olarak ehemmiyetli olan panik olmamaktır. Gidonu sıkmadan, kolları rahatlatarak gözünü yoldan ayırmadan gidişatı hakimiyet altında yakalamak emeliyle köpeği de takip etmek gerek.

Saldıracağını hipotez ettiğiniz köpeğe yanaşırken ilk evvel süratimizi düşürmek gerek. En doğru strateji ilk evvel sürati düşürmek sonra hızlı süratlenmektir. Hatta var ise şerit değiştirmek uygun olur. Köpek yolumuzu kesmek için bir kesişme noktası tanımlar, süratimiz düşürdüğü zaman köpek o sürate göre o noktayı tanımlar ve ona göre bize doğru koşar. Bütün o kesişme noktasına yanaşırken, onunla yakın olduğu anda aniden süratlendiğimizde o kesişme noktası kaybolur ve köpeği donakaltarak ondan kurtulmuş oluruz. Panik olmaz isek her şey çok kolay aslında. Stresli ve heyecanlı olursak asla olmaz.

Özellikle köpek o stresi anlarsa o da stresli ve agresif olur. Koşan köpeğin yanından kaçmayıp durmayı hiç sınadınız mı? Köpeğin yanından ki geçerken köpek ısıracak gibi insana, fakat hemen frene basıp durun. Hiçbir şey yapmaz, ısırmaz ve saldırmayı da havlamayıda hep vazgeçer. Natürel bunu sınamayı pek kimse istemez, dişlerini göstere göstere havlayan bir köpeğin yanında kim durmak ister? Ben durmayı sınadığım için enteresan neticesini aktarmak istedim. Riskli vaziyetlerde yavaşlayıp süratlenme stratejiyi bence çok tesirli. Elbette ki yolda gördüğünüz her köpek saldırmıyor. Bazen atraksiyon emelli sayar.

Köpekler Motosikleti Kovalarken Neler Yapılabilir?

Köpekler sanki seslerini duyurmak için havlarlar. Hatta bazısı sanki hobi emelli bizi kovaladıktan sonra hiç bir şey olmamış gibi kıvrılır uyur. Görev gereği havlaması gerekliymiş gibi, görev bitirilince yatış pozisyonuna devam eder. Tenha yollarda ya da sabah erken saatlerde daha köpekler grup halinde bir araya geldiklerinde, kendilerini oranın sahibi gibi hissettiklerinde güç gidişatlar yaşanabiliyor. Çıkmaz bir sokakta oturuyordum bir zamanlar, her sabah sanki yan semtlerden sürekli destek getirir gibi daha fazla köpek bir araya gelirdi sokağın başında, artıp duruyorlardı. Fakat kesinlikle oradan geçmek zorundaydım.

Sabah saat 4 ortamıydı, havayollarına sabah mesaiye gittiğim günlerdi. Yol ağızında beni beklerlerdi. Bakışlarıyla mesaj verirlerdi. “Hadi geç de görelim, bakalım bu sabah geçebilecek misin?” der gibi… Motoru çalıştırırdım, “Her sabah aynı tantana” diyordum artık, “Usanmadınız mı daha benimle uğraşmaktan?” Benim iki gözüme karşılık belki 20 göz, savaş duyuru etmişiz gibi bir atmosfer olurdu. Motor hareket etmezken sadece bakıyorduk birbirimize, reyin oynar gibi bazen değişik usuller de sınadım. Motoru çalıştırınca bir kaçı ayaklanıp yolun kenarına başka dikiliverirdi. Motoru hareket ettirdiğimde hepsi heyecanlanırdı.

Yavaş yanaşırdım ve bütün en yakın mesafeye geldiğimde yolun vaziyetin de hesaba katarak süratlenirdim ve sabah serüveni tam bitiverirdi. Hırs yapanlar olurdu bazen, ana sokağa kadar eşlik ederlerdi. Şayet çim çayır dağ taş gibi yerlerdeyseniz ve bir hayvan sürüsü ile barizce artı karşılaştıysanız, evvel kesinlikle köpeğin nerede olduğunu bulmaya çalışın ki hal ve tutumlarından gidişat tespiti kaçırmış olmayın. Ben hatta hemen çobanı görmeye de çalışırım. Kritik vaziyetlerde çobanın yanına yanaşın, zira bekçi köpeği bir tek onun sözünü dinler. Köpekleri çok severim, hem de çok. Onların karşılıksız sevgi ve bağlılıkları var.

Köpekler Neden Durmadan Motorlara Saldırır?

Çünkü köpeklerin motosiklet kovalaması ender değildir. Aslında yeni motosiklet sürücüleri bu olayın ne sıklıkla reelleştiğine donakalabilirler. Motosiklet kovalarken köpekler sadece kendi hayatlarını riske atmakla kalmaz aynı zaman hayatınızı ve öteki insanların hayatlarını da riske atarlar. Bisikletçiler ise su dolu bir sprey şişesi kullanabilirler. Zira köpekler suratlarına püskürtülen syat sevmezler. Veya koşucular için yani önerdiğimiz ses makinelerinden önerebiliriz. Bisikletçilerin ellerini kullanması sınırlı olduğundan dezavantajlıdır zira bisikletlerin düşmesi ve sonucunda yaralanma riski vardır. Yani sadece kendi hayatlarını riske atmakla kalmaz başkasınıda atar.

Araç sürücüleri tehlikesiz bir konumda olduğu için tavsiye vermeye çok gerek var mı öğrenmiyor. Ancak yeniden de köpeklerin sert fren ile sesinden rahatsız olduğunu öğrenmenizi isteriz. Köpeği bıkkınlık vermek için sadece birkaç kere sert fren sesi çıkartmak yeterlidir. Kesişme rotasına girmeyecek ve kaçış alanınız olduğu bir anda gaz açarak oradan uzaklaşabilirsiniz. Köpekten uzak durun motosikletinizle onu daha korkutmaya çalışmayın. Elinizle ayağınızla karşıt hareketle sergilemeyin. Ayrıca şunu unutmayın köpeklerin nereden çıkacağı asla emin olma. Âmâ bir noktadan park halinde olur. Aynı zaman hayatınızı ve öteki insanların hayatlarını da riske atarlar.

Özellikle bir kamyonun önünden bir anda önünüze atlayabilirler.10 yıldır motosiklete biniyorum Otobanda emniyet şeridinde dahi bu köpek kovaladığı oldu beni. En kısa ve tatlı yanıt bu olabiliyor. Ancak değişik gidişatlar altında değişik çözümlerde vardır. Bir köpek motosikletinizi kovalarken ne yapmalı? Bir köpek motosikletinizi takip ediyorsa, köpek kovalamaca yapana kadar daha yavaş bir süratte ilerlemelisiniz. Yani Köpekten uzak durun motosikletinizle onu korkutmaya çalışmayın. Elinizle ayağınızla karşıt hareketler sergilemeyin. Ancak anlar çarpışma veya ısırma rotasına sonuna girebiliyor. Bir köpek motosikletinizi takip ediyorsa, köpek kovalamaca yapılıyor.

Nedir Kuryelerin Bu Köpeklerden Çektikleri

O zaman çözüm nedir? Köpek kovarsa ne yapabiliyor? Önünüzde veya bütün yanınızda olduğu anlar çarpışma veya ısırma rotası girebiliyor. Kesişme rotasına girmeyecek ve kaçış alanınız olduğu bir anda gaz açarak oradan uzaklaşabilirsiniz. Ayrıca şunu unutmayın köpeklerin bir nereden çıkacağı asla emin olmaz. Âmâ bir noktadan park halindeki bir kamyonun önünden bir anda önünüze atlayabilirler. Tekerrür bir andırdırma köpeklerin ablavut olduğunu düşünmek büyük bir yanılgıdır. Bazı trafik sigortaları baytarlık fiyatlarını karşılayabiliyor. Özellikle buralarda vede bulunduğunuz şehirlere göre baytarlık imkânları farklılıklarda gösterebiliyor.

Mesela İstanbul’da baytarlık fakülteleri nispeten düşük fiyatlarla rehabilitasyon yapabiliyorlar. Bunu evvelden incelemek olası bir kazada bir veya gördüğünüz bir kazada dayanakçı olmanızı sağlar. Motosikletinizle bir köpeğe çarptıysanız, durun ve hakimiyet ediniyor. Hayvana olası olan her biçimde destek etmeye çalışıyor. Köpeği hareket ettirecekseniz, dikkatli olur. Çünkü yaralı köpekler ve hayvanlar özellikle agresif olabileceğinden ve şok sebebiyle sizi ısırmaya çalışabileceğinden son derece dikkatli olun. Rastgele bir şahit bulmaya çalışır. Olası olduğunda şahit bulmaya çalış. Yasal bir sorun yaşarsanız bu size daha sonra şikayette dayanakçı olabiliyor.

Çoğu köpek sahibi, köpeğinin bir kaza geçirmesinden elde edebilecekleri parayla ilgilenmez. Ancak sürücünün bir ölçü sorumluluk aldığını ve yasaları çiğnemedi görmek isteyecektir. Bunla beraber, bazı insanlar sistemi makûsa kullanmaya çalışabiliyor. Bu sebeple masumiyetinizi kanıtlayabildiğinizden emin olmak genellikle iyidir. Çünkü hiçbir şeye benzemez, onlar bizim dostlar ve bize emanet. Aç susuz gördüğünüzde destek edin lütfen. Onlara elimizden gelen iyilikleri esirgemeyelim. Köpeklerin motosiklet kovalaması ender değildir. Aslında yeni motosiklet sürücüleri bu olayın ne sıklıkla reelleştiğine donakalabilirler. Motosiklet kovalarken köpekler hızlanır.

Arayın

×