İçindekiler
Köpekler ve motorcular. Köpekler motosikleti neden kovalar, eğer kovalarken neler yapılabiliyor?
Köpeğe çarpın demiyorum ama çarpmamak ismine başka insanlara daha büyük hasarlar vermemeye dikkat edin.
Otomobillerde böyle bir sendrom vardır.
Köpekler motosikletleri kovalar zira onlar bölgesel hayvanlardır. Genellikle köpekler motosikletleri kovalar zira bölgelerini gözetmek ve davetsiz misafiri uzaklaştırmak isterler.
Bazı köpekler ise bir avı simüle ederler ya da cümbüşlü buldukları için kovalayabilirler.
Motosikleti kovalarken köpek tutumu
Orta şeritteki arabayı sol şeritteki sıkıştırıyorsa ve sizde sağ şeritteyseniz ortadaki hiç düşünmeden psikolojik olarak minik gördüğü nesnenin yanı motosikletin üzerine kırar. Bunu kerelerce yaşadım en sevmediğim en güzel olmayan vaziyettir.
Köpekler neden motosikletleri kovalar?
Genel olarak konuşursak köpekler motosikletlerden nefret etmezler.
Köpekler Ve Motorcular İle İlgili
Vites Küçültme ve yavaşlama
Motosikletinizi kovalayacağını düşündüğünüz bir köpeği fark ederseniz vites küçültün ve süratinizi düşürün. Emel daha yavaş bir hedef olarak görünmektir
Köpek veya köpekler süratinize bağlı olarak zihinsel bir kesişme noktası planlayacaktır. Köpek kovalamaya başladığı an süratinizi çoğaldırın.
Süratlendikçe muhtemelen köpeğin tasarladığı kesişim yörüngesini ve momentumunu bozacaksınız ve arkanızda kalacaktır.
Mesafe
Siz ve köpek arasında tehlikesiz bir mesafe tutun.
Mümkün olduğunda motosikletinizle köpek arasında her zaman tehlikesiz bir mesafe bırakmayı unutmayın.
Gerekirse, olası ve tehlikesiz bir biçimde, köpekten dışarıya doğru sapabiliyor. Ve köpekle aranızda bir mesafe oluşturduktan sonra şeridinize geri dönebilirsiniz.
Yavaşlama
Aynı yavaşlama + ani süratlenme stratejisi daha sonra süratlenme ve köpeği arkanızda vazgeçme stratejisi, motosikletinizi kovalayan hem saldırgan hem de dost canlısı köpekler için geçerlidir.
Aniden yola atlayan köpek için tek yapılacak şey yavaşlama ve durmadır.
Hiç beklemediğiniz bir anda bir evin bahçesinden veya görünmeyen bir noktadan önünüze atlayabilirler. En riskli gidişat budur.
Düşünecek ve hazırlanacak gidişatınız olmadığı gibi bu artık bir köpek sorunundan dışarı çıkıyor.
Köpekler Ve Motorcular Hakkında
Köpek yola sizin için sıçramamış olabiliyor. Ayrıca bir kediyi kovalıyor olabilir önünüze kedi de atlayabiliyor.
Köpeklerin ne kadar ani çıkabileceğini kanıtlayan bir video izlemenizi tavsiye ederim.
Panik anında en iyi sürücüler dahi risk olarak gördüğü nesneye göz kitlenmesi gibi kusurlar yapabilirler.
Bu gidişat artık köpek mevzusundan çıkıp sizin kendi iç hazırlığınız sürüş deneyiminiz ve soğuk kanlılığınıza bağlıdır.
Motosiklet sürerken her daim başınıza böyle şeylerin gelebileceğini unutmamanız gerekiyor.
Aniden öne sıçrama gidişatlarında ona çarpma olasılığınız vardır.
Genel olarak onu atlatmaya çalışırsanız siz ve trafikteki öteki katılımcılar için daha riskli olabiliyor.
Çoğu vaziyette bir arabaya çarpma riskindense daha minik bir şeye çarpmak daha az riskli kabul ediliyor.
Bir köpeğin motosikletinizi kovalaması banal bir tavırdır.
Çoğu köpek sadece motosikletinize yaklaşmaya çalışacak ve sizi uzaklaştırmak için size havlamaya başlayacaktır.
Köpekler motosikletleri geçemez. Çoğu köpek saatte takribî 30km/h koşabiliyor.
Bununla beraber köpekler bu süratleri kısa bir süre süresince gözetebilirler durmadan koşamazlar başka bir deyişle yorurular.
Köpek Görünce Ne Yapmalı?
Bölgesel köpekler topraklarını korumaya ve davetsiz misafirleri kovalamaya çalışırlar. Yani kesinlikle size saldırmaya çalışmayacaklardır. Bu sebeple, kendi topraklarında gereğinden fazla takılmamak ve yolunuza devam etmek gibi basit bir şey öneriliyor.
Bazı köpekler size veya motosikletinize saldırmaya çalışacaktır.
Genellikle agresif köpekler bacaklarınızı uygun ayakkabıların önerilmesinin iyi bir sebebi veya motosikletin lastiklerini ısırmaya çalışırlar.
Biniciler, pencereden sarkan köpekleri olan otomobilleri geçerken özellikle dikkatli olmalıdır.
Köpeğe bu kadar yanaşmak onu korkutabilir ve özellikle savunmacı veya saldırgan olmasına neden olabiliyor.
Ender olmasına karşın, köpek taşıttan atlayabiliyor ve size saldırabilir veya ısırır.
Köpek Görünce Asla Yapmaman Gerekenler
Köpeği tekmeleme
Bir köpek motosikletinizi kovalıyorsa, tekmelemeye çalışmayın.
Köpeği tekmelemenizi zati ayıplarım ama tekmelemeyi geçtim ayak hareketleriyle korkutmak risklidir.
Sürücünün dengesini bozabiliyor. Ayrıca motosikletin hakimiyetini bozabiliyor. Daha yüksek süratlerde, bu aynı zamanda sürücünün bacağını bükebilir burkabiliyor. Özellikle daha da beteri köpeğe tutması için bir nesne uzatmış olabilirsiniz bacağınızı kapabiliyorr.
Ezmeye çalışmak
Kendinizi asla böyle bir pozisyona sokmayın hayvana rastgele bir biçimde hasar vermeyin. Öldürebilirsiniz korkutayım derken gerçekten ezebilirsiniz hem kendinize hem motosikletinize hem de o canlıya çok büyük hasarlar verebilirsiniz. Bu aynı zamanda hayvan cefasına girer.
Köpeği korkutmaya çalışmayın
Ayıların saldırısının olduğu filmlerde korkutma teknikleri görmüşsünüzdür karşınızdaki yırtıcı bir hayvan değil. İnsanlara karşı genel olarak bir öldürme güdüsü gütmüyor.
Bazı vaziyetlerde yüksek sesler haykırmalar veya agresif hareketler gidişatı makûslaştırabiliyor.
Motosikletini kovalayan köpeğe çarparsan?
Motosikletinizi kovalayan köpeğe yanlışlıkla çarptıysanız, sakin kalmaya çalışın. Paniğe kapılmak sıradandır ve hiçbir şey sizi motosikletinizdeyken bir şeye çarpma şokuna hazırlayamaz.
Motosikletinizi sürerken bir köpeğe çarptıysanız yapmanız gerekenler alttadır.
Hayvan hakimiyet
Can çekişen bir canlıyı vazgeçip gitmek muhtemel mi? İnsanın içi elverir mi? Biz ki bu köpek serileriyle gelişmiş bir cemiyetiz.
Köpeği kaza yerinde vazgeçip terk edip gitmeyin. Lütfen böyle bir şey yapmayın.
Sahipleri bilgilendirin
Olayın sahiplerini bilgilendirdiğinizden emin olun. Sahiplerin de çok şok ve sefil olabileceğini anlamalısınız, bu surattan sakin, sempatik ve anlayışlı kaldığınızdan emin olun.
Köpek seni ısırırsa ne yapmalı?
Köpek ısırmasının şakası olmaz burada görsel paylaşmak istemiyorum ama etinizi kopartmaya ağzınızla burnunuzun yer değiştirmesine kadar oluşan sonuçlar olabiliyor.
Bir motorcunun en büyük avantajı kask ve gözetmeli giysiler olabiliyor.
Köpek sizi ısırırsa, olaydan sonraki 24 saat içinde tıbbi destek aldığınızdan emin olun ve olayı polise de bildirin. Köpek ısırıkları, her zaman sarih yara olmayan değişik tıbbi sorunlara neden olabiliyor.
Köpeğin aşı karnesi yoksa kesinlikle 5 doz kuduz aşısı yaptırmalısınız.
Bir köpek tarafından ısırıldıysanız, uzmanlar yarayı yumuşak sabun ve azıcık su ile yıkamanızı önerir. Daha sonra kanamayı durdurmak için pak bir havlu kullanabilir ve yaraya reçetesiz bir antibiyotik krem uygulayabilirsiniz.
Yaranızı sarmak ve tıbbi destek almak için pak, steril bir sargı kullanabilirsiniz. Bulundugum semtte oldukca fazla sokak kopegi var ve genelde saldırıyorlar. Bu sebeple dazer marka bir kopek kovucuyu bilegime takip, saldirmak icin gelen bir kopek oldugunda uzaklastiriyorum.
Köpekler Ve Motorcular Düşman mı?
Hayvan sadece 1-2 saniyeligine sesten rahatsiz olup kaciyor.
Kopek sagir degilse işe yariyor ama aniden cikan kopeklere bir sey yapamiyorsun.
Köpeklerin vasıtaların peşinden niye koştukları ve saldırdıkları, çoğu şahsın merak ettiği bir mevzudur.
Bilim insanları arasındaki yaygın inanışa göre köpekler, “vasıtaların insanları kaçırıp, götürdüğü” düşüncesi ile ona saldırmaktadır. Başka bir deyişle köpek anlamı ile bir köpek bir insanı bir vasıtanın içinde görünce “vasıta tarafından kaçırılan insanı kurtarmak” emeliyle vasıtaya saldırmaktadır. Olaya bu gözle bakmak gerekir.
Bu fikri destekleyen başka bir delil, insanlar vasıtanın içine veya motosiklet/bisikletin üstüne bindiği zaman saldırganlık göstermemeleri, ancak hareket ettiği zaman saldırmalarıdır.
Köpeğin vasıtaya saldırması gidişatında şayet söz mevzusu vasıta 4 tekerlekli bir vasıta ise, ısırılma gibi bir fobi söz mevzusu değildir. Ancak şayet köpek bir motosiklet ve özellikle bir bisikletliye saldırıyorsa, o zaman korkunç sonuçlar ortaya çıkabilir.
Köpekler motorlara düşmanmıdır?
Motosiklet ile giderken köpek ile karşılaşıldığında bazı ehemmiyetli noktalara dikkat edilmelidir:
- Şayet köpek tarla, arsa gibi yan taraftan, yol kenarına doğru havlayarak geliyorsa, evvel motosikletin gazı kısılarak, yavaşlanır. Bu arada köpek sizi tutmak için yon ve süratini ayarlar. Köpek size bütün yanaştığı anda gaz verip, uzaklaşmak gerekir. Bunu yabancılar “köpeğin zamanlamasını bozma olarak adlandırıyor.
- Şayet köpek yola çıkmışsa ve önünüzdeyse, yeniden aynı biçimde köpeğin zamanlamasını bozma usulü uygulanmalıdır.
- Motosiklet ile köpeğe ve köpeklere yanaşınca, kesinlikle onlara bakmayınız, ileriye bakınız. Onlardan korktuğunuzu veya çekindiğinizi hissettirmeyiniz. Bilhassa sokak köpekleri sanılanın aksine çok zekidir. Korktuğunuzu hareketlerinizden ve bakışlarınızdan hissederler.
- Motosiklet ile köpeğe ve köpeklere yanaşınca motorun gazı kesinlikle kısılır ve düşük gaz ile gidilir. Vasıtaların motor sesindeki titreşim, köpekleri ve arıları kızdırır.
Üçüncü bir hissetme yolları vardır: Koklama yolu ile. Hemen herkesin bildiği gibi, insanlar vahime böbrek üstü bezinden adrenalin hormonu sidrak ediliyor. Bu hormon saniyeler içinde beden sıvıları ter gibi ile cildimize çıkar. Köpekler ve arılar bu kokuyu çok kısa sürede alırlar.
Köpekler ve arılar yan yana bulunan iki insandan, korkan insanın üzerine gider.
Bunu köpek ve arıdan çok deneyim etmişimdir. Mesleğim gereği arı yetiştiriciliğini öğrenirim. 2 sene süre ile 10 ortamında arı kovanım oldu ve arı yetiştirdim.
Bazen ben kovanı açarken arıdan korkan birisi, merak ettiği için arıcı maskesi ile beni izlemek istemiştir. Çok gözlemişimdir, arıların tamamına yakını öteki şahsa saldırmıştır.
Moto kurye yeniden köpekten korkan birisi ile bir köpeğe yanaştığımda, köpeğin her zaman öteki şahsa saldırdığına çok tanık oldum.
Köpekler Ve Motorcular
Birkaç kere tanık oldum. Arabaya bindik, meğerse arabada arı varmış. Araba hareket edene kadar arının varlığından haberimiz yoktu. Gaza basıp, hareket edince motorun titreşimi ile beraber saldırdı.
Yeniden bir olayda motosiklet ile birisi yanıma geldi. Karabaş çoban köpeğim yanımda idi. “Sahibi ile beraber iken, bir yabancıya saldırma huyu” yoktur. Ancak motosiklet kullanan dost gaz verip, hareket etmeye başlayınca, köpeğim motora saldırdı.
Elbette köpeğimi hemen yakaladım. Şayet o şahıs yanıma yaya olarak gelse idi, üçümüz bir arada iken köpeğim ona saldırmayacağı için, o şahıs yanımdan ayrılınca da saldırmayacaktı, zira ortada motor titreşim sesi olmayacaktı.
Motosiklet veya bisiklet ile giderken köpek saldırırsa, korkmayın. Ayrıca soğukkanlılığınızı gözetiniz. Çünkü aksi takdirde motorun veya bisikletin hâkimiyetini kaybedersiniz.
Bunu okuyunca şöyle dediğinizi dinler gibi oluyorum: “Söylemesi kolay!… Sen köpeklere alışkınsın, onlardan korkmuyorsun. Yani ondan böyle söylüyorsun. Böylece bizim yerimizde sen olsan, sen de bizim gibi korkarsın”