İçindekiler
Motorda ön frenmi, arka frenmi? Yokuşta ön frenmi, arka frenmi kullanılmalı? Düşük vites motor freni ile inmek. Durmak gerekirse ön ve arka fren. eğer motor freni ile inmiyorsanız ki bunu teklif etmem o vakit arka fren.
Arka teker istediği kadar kilitlensin eğer düz gidiyorsanız ve gidonunuz düz ise düşmezsiniz.
Hem yokuş alt hemde viraj var ise gaz kesmeden arka fren kullanmak motoru daha güzel ve balanslı viraja sokar.
Ben söylediklerimi güvenli sürüş yazıları ile destek verm. Hala siz benim tezime yanlış diyorsunuz. Siz ön fren sıkılması icap ettiğini neye ve hangi bilgiye göre söylüyorsunuz bana bunu açıklayın. Uzman biçiminde muhtemelen unuttuğum daha birkaç versiyon durum varken, “doğru tekmiş” gibi neyi tartıştığınızı anlamış değilim.
Yukarıyadaki gidişatlarda yapılacaklar, yol gidişatına göre değişmiş olduğu biçiminde, motosikletin cinsine bakılırsa de farklılık gösterir.
Birbirinize “giydirmeye çalışacağınıza” hepimiz tecrübelerini aktarsa, soruyu soran kardeşimiz birşeyler öğrenir belki ne dersiniz ?
Konuya farklı bir açılım katabilmek ümidiyle bir soru soracak. Yani ki bu soru bir anlamda arkadaşımız için de ip ucu olacak.
Dik Yokuşlarda Motorda Ön Frenmi, Arka Frenmi
Sizce motosikleti ayakta ve balansta eline geçiren şey nedir ? Hadise tartışmak değil fakat ben bir şey yazdığımda bana saçmaladığımı söyleyenlere ben direk yazı yazıyorum kendi söylemiş olduğim değil motosiklet kullanmayı öğreten eğitmenlerin yazılarını. Buna karşı hala insanlara yanlış aktarıyor. Yani başka bir deyişle ön fren sınıyor.
Bende ısrarla soruyorum yanlış nerde ve kime kıyasla. Bana yokuş alt arka frenin sıkılmayıp ön frenin sıkılacağını bir yazı ile paylaşırsanız sevinirim.
Ben ön fren sıkılmaz demiyorum fakat öncelik arka tarafa fren yapmış oldurmak ve motorda dengeı bulmak. Bunu ayak freni ile mi yaparsın motor freni ile mi ki en şu demek oluyor ki motor frenidir bunu da ilave ettim. Fakat ön fren sıkılmalı arka fren sıkılmaz kayar bana bu tezi bir kanıtlayın lütfen ve burda hocalar sana arka fren sıkılmaz dedi demek öyle mi diyorsun.
O zaman benim bugün itibarı ile eğitim alacaklara sakın gitmeyin diyorum.
Peki Yokuştan İnerken Hangi Frene Basmalı
İkisi aynı anda diyor. Çünkü bana arka fren sıkmak gerektiğini öğretenler harung a tüm tersini öğretmişler. Demek bu eğitmenler yani ikili oynuyorlar. ıslak şartlarda sürüş haricinde sadece ön freni kullanarak ustalaşmanızı teklif ederim. Arka frenin kilitlenmesi de motosikleti kontrolden çıkarır. Dönen arka tekerlek, direksiyon başlığının arkasından bisiklet için dengenin büyük çoğunluğunu sağlar.
Başka bir deyişle, ön uç dışındaki her şey, dönen arka tekerleğin cayro eforu tarafından durağan yakalanır.
Vaziyetin keskin matematiği, ön tekerleğin frenlemenin %100’ünü yapabilmesi ve bu safhada arka tekerleğin kim olursa olun kilitlenmesidir. Hızlı, pak durma için tamamen ön frene güvenmeyi öğreniliyor; o vakit, arka taraf için hala bir kullanımınız var ise, devam edin ve kullanın. Bir tek arka frenin hem pistte hem de pist haricinde çok sayıda kazanın kaynağı olduğunu önemsememe etmeyin.
Son kararı sizi bırakacağım. Her iki frene de basılmış olduğunda bir motosikletin daha sav durduğu doğru olsa da, yarışta, işiniz bitene kadar tamamen duramazsınız.”
Ek olarak:
“Bu sadece zaman kaybı; arkadan azcaıcık fren yapmak için çok fazla efor harcıyorsun. Garaja gelmek haricinde ayağımı bile basmıyorum “Güzel arkadaşım. Ben mi yanlış biliyorum pistte kullanım için. Tüm yüzde surat bilmediğim için iddia edemiyorum.
Burda yazılanlar pistte ıslak şartlarda iyi mi fren yapılması gerektiğini mevzu alıyor ki. Benim izlediğim motosiklet yarışlarında cayır cayır arka fren kullanılıyor.
Gelelim yokuş alt ve viraja işte burda da motorun bütün yükü kafada olduğundan gaz kesmeden arka fren ile motor balansa getirilir ve viraj hal böyle olunca dönülür fakat bunun içinde arka fren kontrollü kullanılmalıdır kilitlenmemelidir. Virajda kilitlenen arka tekerlek düşmemize neden olur.
Tarafikte Motorda Ön Frenmi, Arka Frenmi
Eğitimlerde tecrübeyi azca fertlere bildiğiniz üzere arka frenle durmayı ve yavaşlamayı öğretirler. Yineliyorum konumuz burda asla midurulur iyi frenleme yapılıyor yada iy ani gidişatlara tepki veriliyor.
Durmak gerekiyosa başka bir deyişle frenlemek gerekiyor. Yani ön ve arka fren aynı anda kullanılıyor. Motoru mümkün olduğunca balansta tutarak.
Yokuş alt ,nerken ön fren çok fakat çok dikkatli kullanıyor. Çünkü bütün motorun yükü ön amortisörlerdedir motorda denge yoktur. Bilgi bukmek iki kitabinda diyor.
Son karari size birakiyorum. Evet bir olasılık iki freni kullanarak daha cabuk durabilirsiniz fakat yaris pistinde yaris bitine kadar gercekte durmazsiniz. Birde:
“Arka fren tamamen vakit kaybidir, arka frenden alacaginiz ufakcik bir fren gucu icin cok efor harciyorsunuz , ben ayagimi arka frenin uzerine bile koymam, sadece motosikleti garaja alirken bedelim arka frene.”
Ingilizcesi olmayan arkadaslara cabucak bir Turkce tercume’de yaptim. Yanlisim var ise kusuruma bakmayin ister arka ister ön freni sıkarsın istersen teker yap yokuşta yapıyor.
Ek olarak karşındakinin kaç yıldır motora binmiş olduğu hangi eğitimleri aldığı da ehemmiyetli değil bu iş fizik işi.
Ağırlık merkezi nerede ise tekerlerin o noktada daha çok yere temas eder fren yapmak istediğinde sürtünmeyi artırıp motorun hızını düşürürsün..
- 1- yokuş alt giderken motorun ağırlık merkezi öne aktarılıyor
- 2- ön teker yere daha fazla temas eder
- 3- natürel olarak arka tekerin teması azalır
- 4- işte o anda arka frene basarsan arka teker kitleniyor
Acaba Motorda Ön Frenmi, Arka Frenmi
Daha ayrıntılı bir data lüzumun var ise feysbuk üzerinden hoca olabiliyor. Yada metehan yılmaz hoca ile görüşmeni teklif ederim.
Kullandığın motor tahminim ağırlık merkezi arka kısımda toplanmıştır. Ama bundan dolayı senin arka oranı yüksek frenleme yapman mantıklı olabiliyor. Bu fakat soruyu soran dost pulsara biniyor. Ve ağırlık merkezi ön kısıma doğru arka fren kaliperleri brembo ve bayağı yolda dahi kilitliyor.
“Bildiğini sandığın bir şeyi asla bilemezsin.”Peki, çok bilinmeyeyenli denklik için ödün durumlar. Ana kaideı bozmaz eğitim ve kendi tecrübemlerimden edindiğim deneyimi paylaşayım.
İlk ve en önemli fizik kuralı emin. Bizi başka bir deyişle kendi ağırlığımızı ve motosikleti ayakta. Yani eline geçiren şey arka lastiğin itiş eforu. Özellikle devamlı yol tutuşla yere teması, dönmesi başka bir deyişle itiştir.
Bu surattan motorunuzun arka lastik iterken, arka frenlemeyi yapıyor. Fakat hangi devir ve süratte ne kadar tolere ettiğini iyi bilmeniz ve motorunuzu tanımanız zorunludur.
Tercih edilmese de iyice yavaşlama ve hatta adım atma hızına geliniryor. Ancak arka lastikteki eforu kesmek adına debriyaj da sıkılabiliyor. Son deva olarak. Bu safhada mesele, yol açıldığında yada tekrar hız kazanıyor. Hep istendiğinde, doğru vites ve yumuşak bir kavramayla tekrar arka tekere efor vermektir.
Hakikatinde yokuşun sonlanmış olduği noktada ne olacağı da ortasında ne yapmak gerektiğini tesirler. Eğer bitişte dönüş var ise ve o sırada ön fren sıkılıysa motor olur. Ama viraj istikametine içe kapaklanıyor. Özellikle hep ve tam düşersiniz. Tüm yokuşun sonlanmış olabiliyor. Ama noktada ön fren çok azca sıkılı olabiliyor. Tamamen bırakmanız zorunludur bu durumda.
Kuryeler Motosiklette Ön Frenmi, Arka Frenmi
Anlatmaya çalışmış olduğum şey bu konu için tek bir doğru yoktur. Fakat tıpkı virajda olduğu gibi yokuşta da evvelden doğru konumlanıyor. Yani doğru vites ve gelişmelere gore sürüşe müdahale etmektir aslolan. Tıpkı uçaklar inerken gaz kesmediği biçiminde motorla yokuş inerken de çok hafifçe gaz veriliyor. Ancak yahut kompresyon kullanıp olasıysa hiç frenle uğraşmamak en idealidir.
Çok iyi mi ki uçaklar inişte gaz kesince düşerse, motorda da arka teker. Ancak sizi itemiyorsa altınızdaki iki tekerlekli alet balansta duramaz.
Fren yapiyorlar ve donuyorlar. Adamin genel olarak konustugu cok emin. Ben eğer yanlışım var ise hatasımı kabul edebilen bir insanımdır. Öncelikle okumuşum bu biçimde okuma ile herşeyi tersine yaparım anlamına kazanç alabiliyor.
fakat bu iş haricinde ve benim almış olduğum eğitimlerin hepsinde arka frenin kullanılması güzergahındaydı.
İşte burada geliyoruz zurnanın zırt dediği yere. Bu doğru söylüyor. Yoksa türkiyede eğitim veren ve bir çok yurtdışı eğitim ve öğretim veren videolarmı?
Aga bu bukadar karmaşık bir problem mi yok mu bunun bir net çözümü olabiliyor.
Fakat bu gene bu topiğin cevapı değil frenleme iyi mi yapılırın cevabı. Fakat yinede benim frenleme ile ilgili usum karışmadı da değil. Ya konu nereye gidiyor yarıştada yokuş varmış.
Burdaki ana konu bu dost yokuştan inmekten korkuyo meğilli yoldan değil. Ben yokuştan korkuyorum. Böyle deyince birisi direk istanbuldaki deve haykırdıran yokuşu gibi çok dik yokuş usuma geliyor. Pistlerdeki biçiminde bir yokuştan sanırım topic i açan arkadaşın da korkacağını sanmıyorum.
Yollarda Motosiklette Ön Frenmi, Arka Frenmi
Ben örneğimi ve yorumumu yaparken topic konusuna bakılırsa yapıyorum. Konumuz frenleme iyi mi yapılıyor değil. Yokulş alt korkan arkadaşa nasıl daha azca korkarak inmesi sağlanabiliyor.
Benim şahsi öğüdüm 10 kere yazdım fakat bir daha yazıyor. Ancak olabildiğince motor freninden faydalanmak ve hızlanmamak. Hala korkuyorsanız biraz daha arka frenden hafifçeçe bir biçimde dayanak almak.
Kabak tekerrür benim başıma patladı ki ilk bana karşıt yorumu senin yazmana rağmen. Konuyu uzatmamak için bende fazla yazmak istemedim fakat sonkez sizin. Tam fizik ve matematik bilgilerinizle karşıt görüş yazmak isterim.
Ayrıca, lüzumlu durumlar haricinde ve çok ani ürkü olabiliyor. Tüm frenlemeler haricinde ben de arka freni çok azca kullanan biriyim. Yazdıklarımın yanlış anlaşılmasını istemem. Bu arada sadece pist icin demis yokus filan degil derseniz olmaz. Çünkü hic yaris izledinizmi bilmem fakat duzlukler. var. Ancak yokus asagi virajlar, yokus yukari virajlar filan vardir ve kimse yarista durmuyor.
Yokuş inerken eğer durum uygun ise en ideali hiç fren yapmadan, olmaz. Ama motorun arka tekerleğindeki efor ile itilerek ve kompresyonla inmektir bu emin olabiliyor. Ancak bir eğilimden sonrasında scooterlar ve yeterli kompresyon olmuyor. Ayrıca motosikletler için münkün değil tabii Başka teker sizi iter, debriyaj sıkılmaz. 2 yada 1.Viteste yokuş sonuna kadar inilebiliyor.
Eğer ki sürücü kendini rahatsız hissetti yahut bir nedenden dolayı frenleme gerekti. İlk olarak eğer itiş çok fazla değilse, GİDON DÜZ KONUMDAYKEN hafifçe dokun. Ancak bir arka fren ve çok gerekirse de ön fren dayanağıdır. Ama yüksek devirli motorlarda bu safhada arka fren fazla sıkılırsa ve lastik dönmeye başlıyor. Çalışırsa ya motorun arkası yanınıza hasılat veya tabiri caiz ise sizi teper. Ve yüksek düşüş riski oluşur.
Motosiklet Kullanırken Motorda Ön Frenmi, Arka Frenmi Kullanılıyor?
Benim öğüdüm sadece on freni kullanip ustalasmazin tabiiki ıslak tabanların oldugu kosullar hariç. Arka tekerlegi kitlemek motosikletin denge kaybina niye olur. Motosikletin stabiletisini buyuk olcude arka tekerlegin donmesi saglar. Başka bir deyisle on tarafta herseyin jiroskopik gucle sürekli şekilde olmasini arka tekerlegin donmesi saglar.
Matematiksel olarak aciktirki on tekerlek fren %100 luk freni yapabiliyor. Ancak bu asamada arka kim olursaniz olun kitleniyor. Sadece ön fren ile hizli ve pak durmayi ogreniyor. Yani sonrasında eger hala arkayi kullanmak isterseniz, buyrun yapin. Ama unutmayinki arka fren hem yaris pistinde , hemde yolda bircok kazanin sebebidir.
Gelelim ana konumuza diyorki ben yokuş alt inmeye korkuyorum. Bunun için ne yapılıyor. Vites düşürülür motor freni devreye sokulur. Bu sayede motor arkadaşımızı korkutmayacak hızlarda seyir eder fakat hala hızlanıyorsa. Hafifçe hafif arka frenle motosikletin hızlanmasını önleriz. Ön frene de arka frenle beraber basılabiliyor.
Fakat dik yokuşta ve şuursuzca fazla basılacak ön frenin kazası tedbire olasılığı yoktur. Arka frenle kilitlenen bir motor eğer bakışımız karşıya bakıyor. Ve gidonumuz düz ise motor düz gidiyor. Yani arka freni bırakmamız ile dönmeye devam eder. Moto kurye iki frenide kullanıyor. Ön fren 1 saniye kilitlense dahi kolay derlenemez.